Longfibrose |

ABC
A - B - C - D - E - F - G - H - I - K - L - M - N - P - R - S - T - V - W - Z
P
Pirfenidon (Esbriet) 

Pirfenidon is, evenals Nintedanib, een medicijn voor de behandeling van Idiopathische Pulmonale Fibrose. Pirfenidon vertraagt de afname van de longfunctie. Pirfenidon kan worden voorgeschreven aan patiënten met een lichte tot middelmatig ernstige vorm van Idiopathische Pulmonale Fibrose.

Pneumonie 

Pneumonie is een aantasting van de longen door een ontsteking van het longweefsel in reactie op een bacterie of een virus.

Prednison 

Prednison en prednisolon zijn corticosteroïden die bij sommige vormen van longfibrose helpen de progressie van fibrose te vertragen door remming van de onderliggende ontsteking. Ze worden ook gebruikt bij andere ontstekingen in het lichaam. Bij langer gebruik van corticosteroïden kunnen zich bijwerkingen voordoen. Corticosteroïden zijn op zich hormonen die ook in het lichaam voorkomen en door de bijnierschors worden aangemaakt.

Proteïne 

Proteïne (ook wel eiwit genoemd) is een lange ketting van bouwblokken die aminozuren heten. Deze aminozuren worden vervolgens in het lichaam gebruikt in onder meer hormonen en enzymen. Ze helpen vooral bij het onderhoud en de vernieuwing van spierweefsel. Proteïne zit vooral in dierlijke voedselwaren zoals vlees, vis, eieren en sommige zuivelproducten. Je kunt ook wat via soja, volkoren rijst (zilvervliesrijst), bonen, pitten en noten binnenkrijgen.