Longfibrose |

ABC
A - B - C - D - E - F - G - H - I - K - L - M - N - P - R - S - T - V - W - Z
P
Pirfenidon (Esbriet) 

Pirfenidon is, evenals Nintedanib, een medicijn voor de behandeling van Idiopathische Pulmonale Fibrose. Pirfenidon vertraagt de afname van de longfunctie. Pirfenidon kan worden voorgeschreven aan patiënten met een lichte tot middelmatig ernstige vorm van Idiopathische Pulmonale Fibrose.

Pneumokokken
Pneumokokken zijn bacteriën. Bijna iedereen draagt deze bacteriën bij zich in de neusholte. Soms komen pneumokokken voor in andere delen van je lichaam. Daar veroorzaken ze infecties. Er zijn meer dan negentig verschillende typen van de bacterie. Pneumokokkenziekte is een verzamelnaam van ziekten die worden veroorzaakt door een bacterie pneumokok. Er bestaan verschillende typen pneumokokken. Ze kunnen verschillende ziekten veroorzaken, zoals: neus-bijholte-ontsteking, oorontsteking en longontsteking. Volwassenen, ouder zijn 60 jaar, krijgen meestal longontsteking die vaak heel snel begint.”
Pneumonie 

Pneumonie is een aantasting van de longen door een ontsteking van het longweefsel in reactie op een bacterie of een virus.

Prednison 

Prednison en prednisolon zijn corticosteroïden die bij sommige vormen van longfibrose helpen de progressie van fibrose te vertragen door remming van de onderliggende ontsteking. Ze worden ook gebruikt bij andere ontstekingen in het lichaam. Bij langer gebruik van corticosteroïden kunnen zich bijwerkingen voordoen. Corticosteroïden zijn op zich hormonen die ook in het lichaam voorkomen en door de bijnierschors worden aangemaakt.

Proteïne 

Proteïne (ook wel eiwit genoemd) is een lange ketting van bouwblokken die aminozuren heten. Deze aminozuren worden vervolgens in het lichaam gebruikt in onder meer hormonen en enzymen. Ze helpen vooral bij het onderhoud en de vernieuwing van spierweefsel. Proteïne zit vooral in dierlijke voedselwaren zoals vlees, vis, eieren en sommige zuivelproducten. Je kunt ook wat via soja, volkoren rijst (zilvervliesrijst), bonen, pitten en noten binnenkrijgen.

Pulmonale hypertensie
Omdat alle organen veel zuurstof nodig hebben, kan het zijn dat door de longfibrose ook andere organen in de problemen komen. Zo heeft het hart bijvoorbeeld veel zuurstof nodig. Op het moment dat iemand gaat inspannen vragen onder andere het hart en de spieren om meer zuurstof dan normaal. Aangezien de longen minder goed de zuurstof op kunnen nemen gaat het hart sneller kloppen om wel zoveel mogelijk zuurstof rond te pompen. Het hart krijgt hier dan vaak net niet genoeg zuurstof voor waardoor het extra belast wordt. Daarnaast zijn de longen door de fibrose vaak stugger geworden en moet het hart al met meer moeite het bloed door de longslagader pompen. Als het hart te vaak en langdurig weinig zuurstof krijgt, kan het zijn dat er uiteindelijk ook een verhoogde druk in de longslagader optreedt (pulmonale hypertensie). Dit zorgt ervoor dat er een vicieuze cirkel optreedt en uiteindelijk het hart kan gaan falen. Extra zuurstof is dan van belang.