Longfibrose |

ABC
A - B - C - D - E - F - G - H - I - K - L - M - N - P - R - S - T - V - W - Z
C
Cel
Het menselijk lichaam bestaat uit miljoenen cellen, de bouwstenen van ons lichaam. De cellen in de verschillende lichaamsdelen zien er verschillend uit en hebben ook verschillende taken. Elke cel (behalve de eicellen bij vrouwen en zaadcellen bij mannen) bevat 2 kopieën van elk autosomaal gen.
Chromosoom 
Chromosomen zijn draadvormige structuren die zichtbaar zijn onder de microscoop en die de genen bevatten. Elke mens heeft gewoonlijk 46 chromosomen. We erven één set van 23 chromosomen van de moeder, en één set van 23 chromosomen van de vader.
Chronische Extrinsieke Allergische Alveolitis
Zie Extrinsieke Allergische Alveolitis (EAA).
Corticosteroïden
Corticosteroïden zijn medicijnen tegen ontstekingen. Ze helpen vooral bij ontstekingen in de gewrichten, in de luchtwegen, in de huid, in het maag-darmkanaal en aan ogen en oren. In Nederland kunnen ze alleen op recept worden verkregen. Voorbeelden van corticosteroïden zijn prednison en hydrocortison. Bij langer gebruik van corticosteroïden kunnen zich allerlei bijwerkingen voordoen. Het is belangrijk hier met uw arts over te praten. Corticosteroïden zijn op zich hormonen die ook van nature in het lichaam door de bijnierschors worden aangemaakt.
Counseling
Counseling is een laagdrempelige vorm van (emotionele) hulpverlening. Het doel is om mensen te helpen bij het oplossen van problemen of het vinden van antwoorden op vragen. Bij counseling van families met familiaire longfibrose vinden vaak uitgebreide gesprekken plaats omdat het voor mensen die de ziekte nog niet hebben, moeilijk is te besluiten een test te laten doen en omdat het onduidelijk is wat de uitslag van deze test dan betekent.
Crepitaties
Crepitaties (“knetters”) zijn de bij longziekten hoorbare krakerige geluiden bij auscaulatie van de longen bij de inademing. Het geluid lijkt sterk op klittenband dat langzaam wordt losgetrokken. Zie ook Auscultatie.
CT-scan 

CT-scan is de afkorting van Computer Tomografie. Bij een HRCT-scan staat HR voor High Resolution. CT-beelden van de longen zijn veel nauwkeuriger dan röntgenfoto’s. Op de beelden kunnen structurele veranderingen in de longen worden herkend die kenmerkend zijn voor een vroeg stadium van longfibrose. Ook kan met de HRCT vaak een (meer) precieze diagnose worden gesteld. De CT-scan maakt beelden van een groot aantal 1-2 mm dunne laagjes van de long. Hiermee kan verlittekening van de longen door longfibrose worden opgespoord.