Fysio en andere ondersteunende therapieën  

Fysiotherapie
Zoveel mogelijk blijven bewegen en spierkracht behouden door training, eventueel onder begeleiding van fysiotherapie is aan te raden. Het verschilt van persoon tot persoon wat men aan kan, maar ook wat men wil bereiken. Soms kan sporten met behulp van zuurstof uw conditie stabiel houden. Zoek in uw regio naar een fysiotherapeut die ervaring heeft met longfysiotherapie. Vraag ook welke ervaring zij hebben met longaandoeningen. Er bestaat geen lijst van fysiotherapeuten met het specialisme longfibrose. Wel is men bezig met het ontwikkelen van een Masteropleiding binnen de opleiding fysiotherapie. Deze master richt zich heel specifiek op hart-, vaat- en longtherapie.
Uw specialist of huisarts kan vaak ook adviseren over fysiotherapeuten in de regio.

Vergoeding fysiotherapie
Als u de diagnose longfibrose heeft, dan is het aan te raden om een goede fysiotherapeut te zoeken
. Op de websites www.Chronischzorgnet.nl en www.defysiotherapeut.com kunt u via zorgzoeker een gespecialiseerd longfysiotherapeut bij u in de buurt vinden. Het is belangrijk om op een goede manier te blijven bewegen. De expertisecentra* hebben gespecialiseerde fysiotherapeuten die u eventueel een eenmalige screening aan kunnen bieden en een trainingsadvies meegeven voor de fysiotherapeut bij u in de buurt. Dit moet een fysiotherapeut zijn, die ervaring heeft met longpatiënten (een longfysiotherapeut). Longfibrose staat op de lijst met chronische aandoeningen. Fysiotherapie wordt in principe niet uit de basisverzekering vergoed. Je moet een aanvullende zorgverzekering hebben afgesloten om je behandelingen vergoed te krijgen. Bij een chronische aandoening als longfibrose krijgt u de fysiotherapie vanaf de 21e behandeling vanuit de basisverzekering AWBZ vergoed.
Een verwijzing van uw longarts is nodig. Afhankelijk of tijdens een longfunctieonderzoek blijkt dat er sprake is van een diffusiestoornis (meestal zijn dit mensen die ook tijdens inspanning gaan dalen in het zuurstofgehalte of hebben reeds zuurstof) wordt dat vaak ook zo op de verwijzing geschreven. Sommige verzekeraars vergoeden fysiotherapie bij longfibrose alleen wanneer er op de verwijzing ook specifiek vermeld wordt dat er sprake is van longfibrose met diffusiestoornis!

Voorbeeld: u heeft een basisverzekering en een aanvullende verzekering. Vanuit uw aanvullende verzekering krijgt u bijv. 12 behandelingen per jaar vergoed (check bij uw eigen zorgverzekeraar).
Wat wordt er vergoed: u betaalt de eerste 12 behandelingen niet, vervolgens betaalt u behandeling 13 t/m 20 zelf en vanaf de 21e behandeling krijgt u uw fysiotherapie vergoed.

U hoeft na die ene keer niet het jaar erop weer voor behandelingen te betalen, dat is eenmalig. Daarna wordt het altijd vergoed.
Let wel: fysiotherapie voor een chronische aandoening (zoals longfibrose) wordt in eerste instantie wel jaarlijks met uw eigen bijdrage verrekend. Wanneer uw eigen bijdrage is betaald, zijn er voor de fysiotherapie geen kosten meer.
Fysiotherapie zónder chronische indicatie wordt niet eerst verrekend met de eigen bijdrage.

*Erasmus MC, St. Antoniusziekenhuis Nieuwegein, Onze Lieve Vrouwen Gasthuis Amsterdam

 

Met behulp van deze beweegkaart van het Longfonds kunt u ook thuis in beweging blijven. Er staan 16 makkelijke oefeningen op, inclusief een handig schema.

Het Erasmus MC heeft een patiëntfolder: Fysio bij longfibrose. Hierin staat veel praktische informatie en ook staan er oefeningen in.

Bewegen verbetert je kwaliteit van leven, dat leest u in dit ervaringsverhaal.

Bekijk hier een filmpje over het belang van bewegen.

Longrevalidatie
Longrevalidatie gaat verder dan werken aan uw conditie. U leert hier wat een longziekte met het lichaam doet en hoe u beter om kunt gaan met uw ziekte. Beweegadviezen, voedingsadviezen en gesprekken met een psycholoog kunnen onderdeel zijn van longrevalidatie.

Zuurstoftherapie
Bij zuurstoftherapie krijgt u extra zuurstof toegediend. Hierdoor kunt u meer energie krijgen en bent u weer mobieler. Ook uw prestaties bij training kunnen verbeteren. De extra zuurstof krijgt u vooral om uw organen, zoals hart, lever en nieren beter te laten functioneren.

Belangrijk is om te weten dat zuurstof de longen niet “lui” maakt, omdat de opname van zuurstof over de longblaasjes een automatisch proces is zonder dat de long er moeite voor hoeft te doen (passief proces). Extra zuurstof werkt alleen maar op het moment dat u de zuurstof in heeft. U kunt zich niet “opladen” voor langere tijd. Daarnaast kunt u ook niet wennen aan de hoeveelheid zuurstof. Als u steeds meer zuurstof nodig heeft dan is dat een teken dat de long zieker is geworden.

Griepprik of pneumokokkenvaccinatie
Het voorkomen van infecties en preventief vaccineren wordt ook wel gedaan met een griepprik of een pneumokokkenvaccinatie. Er zijn geen studies bekend van het effect van een pneumokokkenvaccinatie, maar men neemt aan dat je dan beter gewapend bent tegen effecten van bacteriën bij deze ziekte. De griepprik vindt jaarlijks plaats, de pneumokokkenvaccinatie meestal eens in de vijf jaar.

Zie het ABC voor longfibrose voor 'Pneumokokken'