Longfibrose |

ABC
A - B - C - D - E - F - G - H - I - K - L - M - N - P - R - S - T - V - W - Z
M
Medicijnen 

- Pirfenidon en nintedanib zijn (de nieuwste) medicijnen die voorgeschreven worden bij IPF. Ze zijn speciaal ontwikkeld voor het vertragen van de vorming van de fibrose bij IPF.
- Prednison(prednisolon)werkt immuunonderdrukkend en wordt al jaren voor allerlei vormen van longfibrose voorgeschreven. Bij IPF is het niet werkzaam. Om maatwerk te leveren bij iedere patiënt worden in expertise centra soms ook andere behandelingen gegeven.
- Imuran (azathioprine) en endoxan(cyclofosfamide) worden bij bepaalde vormen van longfibrose voorschreven.
- Fluimucil (N-acetylcysteïne)leek een gunstig effect te hebben bij de behandeling van longfibrose. De eerste positieve berichten zijn later jammer genoeg niet meer bevestigd. Dit medicijn is vrij verkrijgbaar, verzekeringsmaatschappijen vergoeden het niet.

Pirfenidon, nintedanib en prednison worden elders in deze lijst apart beschreven.

Mixed Connectieve Tissue Disease (MCTD)
Mixed Connectieve Tissue Disease (MCTD) is een zeldzame auto-immuunziekte. Het afweersysteem is in de war en richt zich tegen het eigen lichaam. Bij MCTD ruimen de afweercellen niet alleen indringers van buiten op, maar gaan ze gewrichten en weefsels van het eigen lichaam te lijf. Na verloop van tijd kunnen verhardingen van de huid ontstaan. Deze verhardingen kunnen ook in de slokdarm en longen (longfibrose) voorkomen.