Zuurstof

Zuurstof
Het tekort aan zuurstof en de kleinere longinhoud leiden tot benauwdheid (kortademigheid). Dagelijkse activiteiten zoals aankleden, lopen, traplopen en fietsen kunnen steeds moeilijker gaan worden. Omdat de longfibrose uw lichaam veel energie kost en u minder goed kunt inspannen, gaat de conditie ook steeds verder achteruit. Door zuurstoftekort kunnen ook organen minder goed gaan functioneren, zoals uw hart en hersenen. Door de combinatie van verminderde energie en het zuurstoftekort kunnen er lusteloosheid en concentratieproblemen ontstaan.

Door extra zuurstof te gebruiken, zult u zich weer (wat) beter voelen, wordt u minder kortademig en u kunt meer ondernemen. Zuurstof is een medicijn en kan alleen op recept van de longarts worden voorgeschreven. Het is belangrijk dat u met uw longarts bespreekt in welke mate u actief kunt en wilt zijn. Door een mobiel zuurstofsysteem aan te vragen wordt uw bewegingsvrijheid een stuk groter. Uw zorgverzekeraar bepaalt aan de hand van uw woonplaats welke leverancier u toegewezen krijgt. U bepaalt samen met uw longarts echter het zuurstofsysteem!

Onderzoek naar gebruik zuurstof bij inspanning
Kortademigheid bij inspanning komt veel voor bij mensen met longfibrose en beïnvloedt de kwaliteit van het leven.? Er zijn maar weinig studies bekend naar het gebruik van extra zuurstof bij inspanning bij mensen met longfibrose. Daarom deden ze in Londen een onderzoek naar het effect van draagbare zuurstof op de kwaliteit van leven bij mensen met longfibrose die alleen bij inspanning last hadden van zuurstoftekort. De resultaten kunt u lezen in een artikel van dr. Marlies Wijsenbeek. Een samenvatting verscheen in het Informatieblad van maart 2019.


'Verslaafd aan zuurstof', een boek over leven en overleven met longfibrose


'Verslaafd aan zuurstof' is een ontwapenend boek over 'the sunny side of life', manmoedigheid en doorzettingsvermogen, geschreven door Riet Kulk (1947-2014). Met hierin mooie reisverslagen, geïllustreerd met foto's die Riet zelf maakte. Deze reizen verbreedde letterlijk de horizon van Riet en haar man.
De extra zuurstof die overal mee naar toe ging was geen belemmering.
U kunt het boek bestellen via het bestelformulier. Het boek kost € 20,- inclusief verzendkosten.