Werkgroep fysio voor mensen met longfibrose

Fysio-project

In 2021 startte longfibrosepatiënt Wim Buding met een initiatief om een goede fysiotherapeut te vinden. Net als velen van u wist hij dat bewegen belangrijk is, maar hoe doe je dat op de juiste manier en met goede begeleiding?
Lees meer over dit initiatief van Wim.

Omdat er geen lijst bestaat met fysiotherapeuten, gespecialiseerd in longfbrose, besloot Wim het van een andere kant te benaderen. We deden een oproep voor hem, wie al door een fysiotherapeut werd behandeld. Deze therapeuten zijn door Wim en andere vrijwilligers benaderd. Longfibrose is een zeldzame longziekte en lang niet iedere fysiotherapeut krijgt er in zijn/haar loopbaan mee te maken. Maar degenen die al mensen met longfibrose in hun praktijk hebben, zijn bovengemiddeld geïnteresseerd om meer over fysiotherapie bij longfibrose te weten.

Voor 2023 is het doel van dit project om:
- longfibrosepatiënten te informeren over goede fysiotherapie en hen te helpen zoeken naar een fysiotherapeut met kennis van longfibrose
- fysiotherapeuten met interesse te informeren en scholing aan te bieden (in samenwerking met zorgverleners) op het gebied van longfibrose

Bent u op zoek naar een fysiotherapeut met kennis/interesse op het gebied van longfibrose en kunt u daar hulp bij gebruiken?

De werkgroepleden van het project helpen u graag. Stuur een mailtje naar secretariaat@longfibrose.nl en vermeld daarin uw naam en woonplaats. Een van de werkgroepleden zal vervolgens contact met u opnemen.
Er is inmiddels een behoorlijk adressenbestand waarin geïntereseerde fysiotherapeuten zijn opgenomen. Wellicht ook bij u in de buurt.

Lees hier de richtlijn van het St. Antoniusziekenhuis (expertisecentrum op gebied van longfibrose) over Fysiotherapie bij longfibrose.