Mijn opa had longfibrose

Joyce is 15 jaar, zit in de 4e klas van het vmbo-tl en deed haar profielwerkstuk over ‘Longfibrose: Wat zijn de gevolgen van longfibrose op het menselijk lichaam?’
Ze vroeg de vereniging om advies en belde vervolgens zelf met patiënten en een longarts voor meer informatie. Deze gesprekken vormden de basis voor haar profielwerkstuk.
Joyce was bereid om haar verhaal met u te delen; wat voor haar de aanleiding was om dit onderwerp te kiezen en wat zij er van heeft geleerd.

“Ik was 13 jaar toen mijn opa overleed aan een longziekte, longfibrose begreep ik later. Omdat ik nog zo jong was toen mijn opa al heel ziek was, stelde ik verder geen vragen, durfde dat toen niet. Ik wist wel dat hij erg ziek was en zou overlijden.
Nu, twee jaar later wilde ik er toch meer van weten en besloot ik voor dit onderwerp te kiezen voor mijn profielwerkstuk. Dit gaf mij de kans om wat dieper op de ziekte in te gaan en daarin ook een beter beeld te krijgen over hoe deze ziekte zijn verloop heeft, maar ook hoe de patiënt dit ervaart.

Ik wist niets van longfibrose af en had ook geen idee hoe longen werken. Ik ging op zoek op internet en kwam daar de longfibrosepatiëntenvereniging tegen. Ik heb contact met hen gezocht en kreeg van hen de namen van een longarts en een aantal patiënten (natuurlijk met toestemming van de mensen).
De gesprekken met de patiënten vond ik ingrijpend. Ze riepen herinneringen op aan mijn opa: het vele hoesten en het gebruik van een zuurstoftank.
Mijn opa was geen man die over gevoelens praatte, maar ik realiseerde me door de gesprekken met deze patiënten hoe mijn opa last moet hebben gehad van zijn longen en hoe hij geleden heeft.
Hij werkte vroeger met schadelijke stoffen en ik weet nu dat dit van invloed kan zij geweest op zijn longen. Mijn opa kreeg de diagnose IPF, waarvan ik de betekenis nu ook ken.

Het gesprek met longarts* was echt ‘supervet’. Ze was heel aardig en vertelde veel. Ze deed dat op een manier die ik begreep. Dat voelde zo goed: een longarts die wetenschappelijk niveau heeft en met mij praatte over deze ziekte en ik het ook snapte.
(* deze longarts is verbonden aan het St. Antoniusziekenhuis in Nieuwegein, expertisecentrum in longfibrose, red.)

Ik weet na het maken van mijn profielwerkstuk veel meer over de werking van de longen; welke belangrijke functie zijn hebben voor de zuurstof in je lichaam en wat er gebeurt als dat niet goed werkt.
Zelf wil ik na mijn vmbo diploma naar het mbo (en daarna naar het hbo) om verpleegkunde te gaan studeren. De aanleiding voor het onderwerp was het overlijden van mijn opa, maar ik merkte tijdens het bezig zijn met mijn profielwerkstuk dat ik het ook super leuk en interessant vond om met de werking van het menselijk lichaam bezig te zijn. Dat bevestigt mij in mijn keuze dat ik verpleegkundige wil worden.”

 

Bent u nieuwsgierig naar het profielwerkstuk van Joyce? We kregen haar toestemming om het op onze website te plaatsen. Klik hier als u het wilt lezen.
Klik ook op onze uitgaven voor haar profielwerkstuk en PPT

 

 

 

16-09
Ik kwam op de transplantatie wachtlijst van Eurotransplant en het wachten begon!
13-02
"Een onverwachte uitslag met gevolg voor de rest van je leven"
13 februari
15-01
Maurice: 'Als ik wat afval, dan komt het wel goed'
15 januari 2024