Ik raad anderen aan om mee te doen als ze vragen hebben of dat ze goede raad kunnen geven

Raymond (60) werkte 45 jaar als bedrijfswagenmonteur en apk keurmeester.
Hij weet sinds 2 019 dat hij longfibrose (EEA) heeft, nadat hij al ruim 10 jaar met vage klachten rondliep. Inmiddels heeft Raymond een IVA toegekend gekregen, omdat werk door toenemende benauwdheid niet langer haalbaar was. Naast longrevalidatie doet hij nu ook vrijwilligerswerk in zijn woonplaats en wandelt hij samen met zijn vrouw bijna elke dag een uur om aan zijn conditie te werken.

 

Raymond nam deel aan het digitaal lotgenotencontact, dat wij sinds augustus dit jaar aanbieden.
We vroegen hem naar zijn ervaring:

“Ik besloot om mee te doen met het digitaal lotgenotencontact, omdat ervaringen van anderen een nieuw licht kunnen werpen op dagelijkse problemen waar anderen soms al mee te maken hebben gehad. Het wiel zelf uitvinden is dan niet altijd meer nodig. Van gedachten wisselen met anderen kan best verhelderend werken als de oplossing voor de hand ligt terwijl je zelf daar niet aan gedacht hebt.
Als gespreksleider heb ik beide keren Monique van Bekkum gehad. Ze noemt het beestje bij de naam en windt er geen doekjes om. Dat kan confronterend zijn maar toch is dat niet erg omdat dat je dan beter en anders kunt gaan denken. Ik ben zelf een persoon die van duidelijk verhalen houdt en dat kan Monique.
De laatste keer heeft mijn partner ook mee gedaan op aanraden van Monique omdat zij ook best weleens met vragen zit. We waren die keer de enigen in de groep. Dat vond ik best sneu voor Monique, die haar avond opgeofferd heeft voor een persoon. Het was mooi geweest als er meer deelnemers aanwezig waren.
Ik hoop dat het lotgenotencontact blijft bestaan. Je haalt er altijd wel wat uit. Ik zal dan ook zeker deel blijven nemen aan deze online bijeenkomsten. Ik raad anderen aan om mee te doen als ze vragen hebben of dat ze goede raad kunnen geven. Iedere stukje raad is meegenomen.
Mij heeft het opgeleverd om de instelling ‘het moet af’(ontstaan in de tijd dat ik nog werkte) los te laten en mijn energie te verdelen.”

Elke maand bieden wij op de laatste maandagochtend, woensdagmiddag en donderdagavond een moment aan voor digitaal lotgenotencontact. Kijk voor meer informatie en voor aanmelding op: https://www.longfibrose.nl/nieuws-en-agenda/nieuws/digitaal-lotgenotencontact.html

 

 

16-09
Wij zijn de donor en zijn/haar familie zo dankbaar!
07-12
Ik ben niet zielig, ik voel me rijk
10-03
"Ik leef bij de dag."