Boek: U weet toch wat u heeft meneer?

Hoe een onverwachte diagnose twee levens op zijn kop zet

Het leven van Stef en Eline staat volledig op zijn kop als in juli 2017 Stef de diagnose IPF krijgt, een terminale longziekte. Een diagnose die zorgt voor veel onzekerheid. Ze hebben het gevoel dat het leven voluit geleefd moet worden met een hoge mate van urgentie. Nog zoveel plannen waar ze haast mee moeten maken. Later is nu, want het kan zomaar anders zijn. Een hele gekke combinatie van genot, plezier maken, herinneringen maken, die hand in hand gaan met verdriet, onzekerheid en angst. Leven bij de dag, maar zorgen maken over later. En dan onverwachts gloort er hoop, hoop op een nieuw leven, een leven met donorlongen.

"Ooit wel eens gehoord van IPF? Nee? Dat begrijp ik wel, dat hadden wij ook niet tot die dag in juli 2017. De dag dat mijn man Stef deze diagnose kreeg die de grond onder onze voeten flink liet schudden. Wij hadden namelijk net daarvoor op internet gelezen: 'IPF is een nog vaak onderschatte dodelijke longziekte.’"
- Eline Bouwman, Oud-Beijerland -

In het boek U weet toch wat u heeft meneer vertelt Eline over het leven als partner en mantelzorger, wanneer haar man ernstig ziek blijkt te zijn. De zoektocht naar balans, het omgaan met alle onzekerheden en emoties worden levendig beschreven. Deze onzekerheid en balans worden nog verder op de proef gesteld, wanneer in 2020 COVID zijn intrede doet in ons land en een besmetting voor Stef dodelijk kan zijn.

De rol als partner (mantelzorger, wat Eline een vreselijke term vindt) is ook een factor in haar boek. Meestal draait alles om de patiënt, maar het hele systeem wordt eigenlijk medepatiënt. Zeker ook omdat Covid zo’n grote bedreiging was. De zoektocht naar houvast die niet komt en toch het leven zo goed mogelijk blijven leven, want elke dag is er eentje die zij nog samen mogen beleven.

"Indringend is niet het juiste woord, bij het lezen van ‘U weet toch wat u heeft meneer?'; Eline neemt je in haar verhaal mee, grijpt je bij de strot en laat je niet meer los tot aan de laatste bladzijde. Voor patiënten en hun dierbaren een belangrijk document voor herkenning, hoop en moed."
- Marina van der Wal, gezins- en relatiecoach -

Om meer bekendheid te geven aan IPF en een bijdrage te kunnen leveren aan onderzoek naar deze nog vrij onbekende dodelijke ziekte, wordt de helft van de opbrengst gedoneerd aan de Longfibrose-patiëntenvereniging.

Bestel het boek>>

(vanaf 16 februari hier te koop)


Over de auteur
Eline Bouwman (1971) is sinds 2003 getrouwd met Stef Bouwman (1953), trotse moeder van een volwassen dochter en zoon, en stiefoma van vijf prachtige kleindochters van de twee oudste dochters van Stef. Na jaren werkzaam te zijn geweest in de gehandicaptenzorg begon ze in 2007 als docent pedagogiek bij de Hogeschool Rotterdam. Inmiddels werkt ze daar met veel plezier als hogeschooldocent en coördinator bij de social work opleiding. Samen met Stef en hond Ollie woont Eline in de prachtige Hoeksche Waard, onder de rook van Rotterdam.

Boekgegevens
Titel: U weet toch wat u heeft meneer?
(Over)leven met een ernstige longziekte en het screeningstraject richting een dubbele longtransplantatie
Auteur: Eline Bouwman
Verschijningsdatum: 16-02-2024
ISBN: 9789464895797
Prijs: €21,50, incl. verwerk- en verzendkosten naar Nederland en België
Uitvoering: Paperback
Aantal pagina's: 198

29-05
Fantastische dag: wandelen voor lucht
29 mei 2024
16-08
15 november: de Ledendag in Nijkerk
28 augustus
07-11
Helpt u de kwaliteit van fysiozorg verbeteren?