Optreden met zuurstof

HELAAS GAAT DIT CONCERT NIET DOOR IVM TE WEINIG ANIMO.

Jazzzangeres Yvonne Walter de Kok (77) heeft longfibrose. Maar dat weerhoudt haar er niet van om op te treden. “Zingen vind ik heerlijk. En ik laat ermee zien dat je, óók als je iets mankeert, vrolijk en actief kunt zijn.”

“De eerste keer moest ik even mijn schaamte overwinnen. Zag dat er niet raar uit, een jazzzangeres die optreedt met een zuurstofbril in haar neus? Maar ik zette door, en na die eerste keer was ik erdoorheen. Voor ik begin, leg ik het publiek altijd uit dat ik die neusbril draag om makkelijker de hoge C te halen. Zo stel ik mensen op hun gemak en hoeven ze zich niet af te vragen wat ik toch op m’n neus heb. Het helpt: niemand doet meewarig of raar als ik ze achteraf spreek.

‘Zingen is heerlijk om te doen, en volgens mij goed bij longklachten’

Zingen met zuurstof gaat heel goed. Zelfs makkelijker dan de jaren vóór ik zuurstof gebruikte. Ik merk een enorme souplesse in mijn stem. Toch wilde ik eerst stoppen met optreden, ik vond het geen gezicht om met een zuurstofbril op te treden. Maar de muzikanten die me altijd begeleiden, zeiden: je moet het blijven doen. Mijn longarts was het met hen eens. ‘Dóen!’, zei hij, ‘zo houd je lichaam en geest in balans. En je hoeft echt niet alleen maar thuis te zitten.’”
>> (Yvonne haar hele verhaal is binnenkort te lezen in ons Informatieblad van Maart).

Beeld: Jurjen Donkers

08-02
Publiekswebinar: nadenken over de toekomst
26 februari 2024
15-09
Longfibrose op de kaart
18 september
27-01
(W)etenswaardigheden: over voeding en longfibrose