Recepten

Nieuwste recept

Frikandellen voor op de bbq (of voor bij warme maaltijd of als broodbeleg)

Ingrediënten:

  • 500 gr. hamlapjes, gehakt (h.o.h.) of poulet
  • 250 gr. kipstukjes (of kipfilet)
  • 250 gr. speklappen zonder zwoerd
  • 200 ml. slagroom
  • 150 gr. amandelmeel
  • 2 tl. nootmuskaat
  • 2 tl. kerriepoeder
  • 2 tl. uipoeder
  • 2 tl. knoflookpoeder
  • 2 tl. sambal badjak
  • 1 tl. foelie
  • peper /zout
  • Bouillon: 1 liter van 2 bouillonblokken of van 1 bouillonblok en 1 maggiblokje

Om alle ingrediënten goed klein te krijgen en te vermengen is een keukenmachine of staafmixer noodzakelijk.
De benodigdheden kunnen het beste in verschillende kleinere porties verwerkt worden en op het laatst met de hand doorgekneed tot een nattige brij.

Bereidingswijze:

  1. Doe alle ingrediënten bij elkaar en in porties in de keukenmachine om te malen
  2. Vermeng de verschillende porties met koude, natte handen tot een geheel
  3. Knip van een spuitzak de punt af om een opening te krijgen van 2 – 3 cm Ø en vul de spuitzak
  4. Spuit de frikandellen op een snijplank 10 – 12 cm lang, met gewicht van ongeveer 100 gr. (deze kleinere maat is gemakkelijker te hanteren)
  5. Pak elke frikandel apart in, in huishoudfolie en laat het ongeveer 60 minuten opstijven in de koelkast
  6. Maak de bouillon
  7. Haal de frikandellen uit de koelkast, haal het folie eraf en doe ze in de bouillon. Houd ze tegen de kook aan houden voor 8 minuten
  8. Haal ze uit de bouillon en laat ze op een rooster drogen en afkoelen
  9. Afbakken in olie in pan of in friteuse tot ze bruin zijn of invriezen tot later tijdstip

TIP:

  • De ontdooide frikandellen kunnen ook op de bbq
  • Vul een muffinvorm met het vleesmengsel en bak af in de oven. 25 – 30 min 180°C. Te gebruiken net als “ gehaktballen”.
  • Vleesmengsel in een cakevorm doen, goed aanduwen en afbakken in oven, 40 – 45 min .180° C. Uit cakevorm halen in plakken snijden en warm bij warme maaltijd eten of helemaal af laten koelen, dunne plakjes snijden en gebruiken als broodbeleg.

Ontbijt

Warm ontbijt

Het recept van Monique voor een snel, gezond en voedend warm ontbijt:

Doe voor het slapengaan 4 à 5 eetlepels havervlokken in een schaaltje. Giet hier een plantaardige melk naar voorkeur overheen (havermelk, amandelmelk) tot de vlokken onder staan.

  • Breng in de ochtend de havermout in de pan roerend aan de kook en laat deze ongeveer 2 minuten koken. Blijf roeren en voeg eventueel nog wat melk toe voor de juiste dikte.
  • Voeg fruit naar keuze toe en verwarm deze even mee. Houd wat stukjes over ter decoratie. Je kunt hiervoor vers seizoensfruit gebruiken of fruit uit de diepvries (zet dit de avond van tevoren in de koelkast).
  • Mag het geheel iets zoeter, voeg dan een beetje honing toe.

 

Lunch

Voor na het sporten of als lunch. Vaak hoor je: "Neem een bak kwark, dat doen de sporters ook." Maar wat nou als je geen zuivel gebruikt/lust of liever iets hartigs eet?! Voor mij was het een ontdekking dat er veel meer eiwitten in sommige groenten zitten dan ik dacht, dus dat je deze niet persé uit melkproducten hoeft te halen.

Spinazie-omelet, een eiwitrijke lunch

  • 2 à 3 losgeklopte eieren, klein scheutje (plantaardige)melk, zout, peper en (verse) kruiden naar wens
  • 200 gram spinazie
  • 1 ui

naar wens toevoegen:
- knoflook
- tomaatjes
- gedroogde tomaatjes
- paprika
- geraspte (plantaardige)kaas

  1. Bak de ui, voeg spinazie toe en bak een 10-tal seconden op hoog vuur aan (zorg dat er niet teveel vocht loskomt).
  2. Voeg losgeklopte ei-mengsel toe. Bak op laag vuur tot het ei is gestold, draai de omelet (schuif op een bord) en bak de bovenzijde knapperig op hoger vuur.

En ben je toe aan een echt feestmaal voeg dan wat zalm toe.

Voor degenen die wel graag brood eten kun je dit toevoegen.

De eiwitten zitten in dit recept zowel in de eieren als in de spinazie.

 

Diner

1. Koolhydraatarme Stamppot Boerenkool met Bloemkool, Broccoli en Pastinaak (voor 2 personen en 2 dagen)

BENODIGDHEDEN:

  • 1 bloemkool (middelgroot);
  • 1 broccoli (500 gr);
  • 1 pastinaak (middelgroot);
  • boerenkool (500 gr. gesneden);
  • peper, zout, nootmuskaat of mosterd.

BEREIDING:

  1. Bloemkool, broccoli en pastinaak schoonmaken, wassen en in gelijke stukjes snijden.
  2. Samen gaar koken in weinig water ongeveer 15 min.
  3. Boerenkool wassen en apart koken ongeveer 15 min.
  4. Mengsel van Bloemkool, Broccoli en Pastinaak afgieten. Kookvocht bewaren.
  5. Dit mengsel stampen.
  6. Boerenkool afgieten en goed laten uitlekken.
  7. Boerenkool bij de gestampte groenten doen en goed vermengen.
  8. Op smaak brengen met peper, zout, nootmuskaat (of mosterd).
  9. Op temperatuur brengen en serveren.

 

TIPS VOOR RESTVERWERKING:

Kookvocht gebruiken om een maaltijdsoep te maken (bv groentesoep).

  1. Rest van stamppot af laten koelen en in diepvries bewaren.
  2. Rest van stamppot in ovenschaal, met geraspte kaas bestrooien en andere dag opwarmen/ afbakken in de oven (180° C) in ongeveer 20 min.
  3. Boerenkoolmuffins (warm en koud te gebruiken):
    • Rest van stamppot wegen en per 150 gr. 1 losgeklopt ei en 1 eetl. geraspte kaas toevoegen.
    • Muffinvorm invetten en vullen.
    • Afbakken midden in oven , 180° C, ongeveer 20 min.
    • Af laten koelen en evt in porties invriezen.

 

2. Koolhydraatarme ovenschotel met prei en ei ( 2 personen)

BENODIGDHEDEN:
2 preien (ongeveer 300 gr.)
3 eieren
100 gr. geraspte kaas
Zout/ peper (of kruiden naar eigen smaak bv. Italiaanse kruiden, knoflook, kerrie)

 

BEREIDING:
1. Kook de eieren hard (8 min.)
2. Maak de prei schoon en snijd in halve ringen ( ½ cm.) en was de prei
(Bewaar de donkergroene stukken voor soep)
3. Kook de prei kort (beetgaar)
4. Giet de prei af en laat het uitlekken in een zeef of vergiet.
(Vang het kookvocht op en gebruik het voor het maken van soep met de donkergroene stukken prei)

5. Pel de eieren en hak ze in stukjes
6. Doe de prei in ovenschaal en verdeel de gehakte eieren erover
7
. Strooi er naar eigen smaak wat kruiden over
8. Dek het af met geraspte kaas
9.
Bak de ovenschotel in een voorverwarmde oven, 15 minuten op 180°C
10.
Serveer eventueel met bloemkoolroosjes, (diepvries) erwten en worteltjes uit de wok

 

VARIATIETIPS:
- champignons
- rul gebakken gehakt
- paprika

 

 

 

3. Zomerse salade met o.a. bloemkool en ei-kaasbrood: koolhydraatarm, voor 2 personen

BENODIGDHEDEN:
½ bloemkool (middelgroot)
2 potjes erwten/wortelen van 340 gr. (uitlekgewicht ongeveer 220 gram)
1 potje sperziebonen
20- 25 stuks zoetzure zilveruitjes
4 - 5 zoetzure augurken
3 – 4 volle eetlepels mayonaise
1 tl. mosterd
peper, zout,( paprikapoeder, knoflookpoeder)
enkele blaadjes sla en enkele cherry-tomaatjes (voor garnering)

BEREIDING:

  1. Snijd de bloemkoolroosjes van de stronk en was ze (stukjes stronk gebruiken voor bloemkoolsoep)
  2. Kook ze ongeveer 5 min. met beetje zout en giet ze af (kookvocht opvangen en gebruiken voor bloemkoolsoep). Laat de bloemkool afkoelen.
  3. Laat de potjes erwten/wortelen en bonen uitlekken. Snijd de worteltjes en bonen in kleinere stukjes.
  4. Snijd de zilveruitjes in vieren en de augurken in kleine stukjes.
  5. Prak de koude, gare bloemkoolroosjes evt. een beetje met een vork en voeg nu alles samen.
  6. Maak van mayonaise, mosterd, peper, zout, (paprikapoeder, knooflookpoeder) een sausje en roer de saus door het bloemkool-groentenmengsel.

Afwerking:??????? Vul een kommetje met het bloemkool-groentenmengsel en druk dit goed aan. Kiep het kommetje op een bord om en garneer met sla, tomaat , gekookte eieren of ei-kaasbrood.

Variaties:

  • bloemkool- groentemengsel aanvullen met kleingesneden gebraden kipfilet of gerookte kipfilet
  • zalm of tonijn uit blik ( graten verwijderen en kleinsnijden)

Restverwerking:
De andere helft van de bloemkool in stukjes snijden en met de afgesneden stronkjes goed gaar koken in opgevangen kookvocht en bouillontablet. Pureren met staafmixer of blender en op smaak afmaken met peper, zout, knoflook scheutje slagroom , nootmuskaat.
Vulling : evt stukjes van ei-kaasbrood, kleine stukjes bloemkoolroosjes

Ei-kaasbrood: koolhydraatarm 2 peronen

BENODIGDHEDEN
4 eieren
75 gr belegen kaas ( of bv. brie)
2 pijpjes van lenteui
peper, zout
10 gr. roomboter of olijfolie

BEREIDINGSWIJZE:

  1. Vet een ovenschaaltje met een hoge rand in met boter of olie
  2. Ras de kaas (of brie verkruimelen)
  3. Was de lenteui en snijd de pijpjes lenteui in fijne ringetjes.
  4. Klop de eieren heel goed los met peper en zout
  5. Meng het eimengsel met kaas en lenteui
  6. Bak het geheel af in de oven, 180°C 15- 20 minuten (bovenkant moet droog zijn)
  7. Maak de randen van eibrood los van ovenschaal en laat afkoelen
  8. Snijd het ei-kaasbrood in repen, ongeveer 3 cm breed, en gebruik ze om de bloemkoolsalade te garneren.

Variatie:

  • Smalle reepjes snijden en gebruiken als broodbeleg ( evt bestrooid met paprikapoeder)
  • Kleine blokjes snijden en toevoegen aan de bloemkoolsoep
  • Llekker als hartig hapje met mosterd of piccalily