Persoonlijke ervaringen

Monique, maart '22:
"In 2010 kreeg ik de diagnose Longfibrose als gevolg van Systemische sclerose. In het daaropvolgende half jaar kreeg ik 6 chemokuren (Cyclofosfamide) en daarnaast een behoorlijke dosis prednison. Een jaar na de diagnose was duidelijk dat longtransplantatie op den duur de enige optie zou zijn. Inmiddels was ik door medicijngebruik en niet meer intensief kunnen sporten erg veel aangekomen en had ik door de prednison diabetes ontwikkeld. Om voor screening voor transplantatie in aanmerking te kunnen komen moest er 24 kilo af. Nu was “lijnen” altijd al een rode draad in mijn leven en viel de optie van meer sporten af. De diëtiste gaf aan me niet verder te kunnen helpen. Noodzaak dus om een andere manier van mezelf voeden te onderzoeken.
Crash-diëten werd ten strengste afgeraden omdat dat de fibrosering negatief zou kunnen beïnvloeden. Dus onderzoek naar hoe te werken naar een gezond gewicht.
Onder begeleiding van Jesse van der Velden heb ik radicaal suikers (koolhydraten) en zuivel geschrapt en ben ik gaan onderzoeken op welke voedingstoffen mijn lijf positief en negatief reageert. Later heb ik nog bij een goede natuurgeneeskundige, Frank Bruinink, een allergenentest laten doen om uit te zoeken op welke voedingstoffen mijn lichaam positief, neutraal, intolerant en toxisch(allergie) reageert. Een voor mij heel belangrijke les hieruit is dat mijn lichaam geen zoetstoffen verdraagt.
En ja het is gelukt om mijn kilo’s kwijt te raken en het is nog altijd een uitdaging om ze eraf te houden. Ook ik geniet van een taartje of een frietje en die neem ik ook af en toe maar mijn lichaam trekt ook steeds sneller aan de bel als ik teveel stoffen binnenkrijg die niet goed voor mijn lijf zijn."

NB: ieder lijf is anders, werkt anders en verdraagt anders. Zoek dus uit wat voor u goed voelt en volg niet klakkeloos een standaard dieet.

 

Truus, febr. '22:
“Via mijn partner kwam ik op het pad van een andere leefstijl en daarmee op een ander voedingspatroon. Hij nam 2 jaar geleden deel aan het programma “Keer Diabetes Om” en is inmiddels al 1,5 jaar medicatievrij. Die leefstijl steunt op 3 pilaren: Koolhydraatarm eten en drinken, Bewegen, Ontspanning en rust.
Ik heb zelf vanaf het begin meegedaan aan die ander leefstijl en paste onze voeding aan. Ik viel de nodige kilo’s af en merkte dat ik me al heel snel veel beter ging voelen. En het meest verrassende was wel dat ik na een kleine maand totaal geen bijwerkingen meer had van de fibroseremmer Esbriet® (pirfenidon).
Sindsdien is bij elk driemaandelijks longonderzoek gebleken dat ik al die tijd geheel stabiel ben gebleven. Hoewel ik daarvoor geen bewijzen heb, ben ik ervan overtuigd dat die andere leefstijl daar een doorslaggevende factor in is geweest, en dat hopelijk ook nog lange tijd blijft.
Ik heb inmiddels motivatie genoeg gevonden om op deze manier door te gaan.”