Helpt u de kwaliteit van fysiozorg verbeteren?

Bewegen is heel belangrijk voor mensen met een longziekte. Het helpt om net iets meer kwaliteit van leven te hebben. Om net iets meer te kunnen dan u nu denkt. De fysiozorg is voor mensen met longfibrose anders dan voor veel andere (long)patiënten. Wij willen dat meer fysiotherapeuten deze kennis krijgen, zodat uw zorg beter wordt. Al eerder deden we een oproep: welke fysiotherapeuten hebben de kennis voor het behandelen van mensen met longfibrose en hoe kunnen we die kennis doorgeven aan anderen? Dat was voor Noord Nederland en Zuidwest Nederland. Nu willen we heel Nederland in kaart te brengen.

Het initiatief kwam destijds van Wim Buding. Zijn verhaal; waarin hij vertelt over zijn initiatief om de fysiotherapie voor mensen met longfibrose te verbeteren. Wim Buding: “Ik werkte hard om mijn conditie op peil te houden, maar na een paar jaar merkte ik dat ik toch minder kon. Ik begon last te krijgen van m’n longen en vroeg me af hoe dat eigenlijk zit. Waar moest ik precies op letten? De longarts vertelde me dat ik juist net niet het maximale moest proberen te bereiken. Mijn fysiotherapeut bleek dat helemaal niet te weten. Die oefende juist met mij wat ik maximaal kon behalen.”

“Als men bij longfibrose niet de juiste oefeningen doet, kan dat zelfs schadelijk zijn. En als ik niet goed oefende bij mijn fysiotherapeut, dan deden anderen met longfibrose dat vast ook. Daarom moest hier aandacht voor komen” Wim Buding.

Zijn doel: dat de juiste artsen en verpleegkundigen samen met de fysiotherapeuten een werkbaar traject kunnen opzetten. Eentje waarbij de fysiozorg van de patiënt centraal staat. Zodat er een netwerk ontstaat van precies de juiste mensen die ertoe doen.

Wim heeft dit initiatief destijds opgezet in Noord Nederland. Mevrouw van Hoeve, geïnspireerd door zijn verhaal ging aan de slag met eenzelfde initiatief in Zuidwest Nederland.

“Hopelijk leren fysiotherapeuten hierdoor wat de juiste oefeningen zijn voor mensen met longfibrose. Zodat de longfibrosepatiënt de specifieke fysiozorg krijgt die hij nodig heeft.”

Bent u onder behandeling van een fysiotherapeut? Dan horen wij dit graag via deze korte vragenlijst.

 

 

17-05
informatiemiddag over longfibrose en erfelijkheid
17 mei
30-03
Nieuwe hoogleraar ILD Prof.dr. Marlies Wijsenbeek
1 april
16-08
15 november: de Ledendag in Nijkerk
28 augustus