Wetenschappelijk onderzoek

Op dit moment lopen er veel studies naar oorzaken en verbetering van de behandeling van IPF en andere vormen van longfibrose. Met als perspectief goede medicijnen voor alle vormen van longfibrose.

Het ontwikkelen en financieel steunen van wetenschappelijk onderzoeken zijn en blijven daarom van het allergrootste belang voor onze verenging en wij houden u graag op de hoogte via deze pagina of ons  informatieblad.

 

Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek?

Wetenschappelijke onderzoeken naar de werking van nieuwe medicijnen worden in een aantal gespecialiseerde ziekenhuizen in Nederland uitgevoerd (zogenaamde trials). In veel gevallen zijn dit internationale onderzoeken. Onderstaand leest u hier meer over.  Een overzicht naar wetenschappelijk onderzoek in het Erasmus MC al dan niet in samenwerking met andere ziekenhuizen leest u hier.  

 

 

Studies databank Sint Antonius

Hoe meer patiënten in Nederland meedoen, hoe meer onderzoek er gedaan kan worden naar  de oorzaken en het beloop van longfibrose. Bij wetenschappelijke onderzoeken naar medicijnen moeten patiënten voldoen aan een aantal criteria. Niet iedereen zal in aanmerking komen. Soms is een dergelijk onderzoek ook belastend omdat u hiervoor regelmatig naar een ziekenhuis moet komen.

 

Bij het onderzoek in het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein kan wel iedereen meedoen en kunt u thuis een vragenlijst invullen en bij een prikpunt bij u in de buurt een paar buisjes bloed leveren. 

 

In de databank van het Sint Antonius Ziekenhuis wordt het materiaal verzameld en kan zo meer onderzoek gedaan worden. Deze databank is mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van de Longfibrosepatiëntenvereniging.  

 

Het onderzoek bestaat uit inleveren van buisjes bloed en het invullen van een vragenlijst. Deze lijst bevat  vragen over onder meer :

  • het verzamelen van persoonlijke gegevens
  • informatie over uw beroep of hobby
  • mogelijke stoffen waarmee u in aanraking bent geweest
  • vragen over uw familie en ziekten waaraan zij mogelijk hebben geleden.

Wilt u meedoen aan het onderzoek of wilt u meer informatie, neem dan contact op met Mirjam Visser, onderzoekssecretaresse ILD bij het het St. Antonius Ziekenhuis. Dat kan per post, e-mail of telefonisch.
Het postadres is: St. Antonius Ziekenhuis, Afd. Longziekten, ILD secretariaat, t.a.v. Mevr. Mirjam Visser
Antwoordnummer 2400 (postzegel plakken is niet nodig)
3430 VB Nieuwegein
Het e-mail adres is:  biobank@antoniusziekenhuis.nl
Het telefoonnummer is : tel. 088 - 320 1541
Aanwezig op ma-di-do, tel. bereikbaar van 08.30-13.30 uur.

Het is van belang dat u uw eigen longarts in kennis stelt dat u meedoet aan dit onderzoek.

 

 

 

Artikelen over dit onderwerp