Symptomen

Door het littekenweefsel wordt de longinhoud kleiner. Het tekort aan zuurstof en de kleinere longinhoud leiden tot benauwdheid. Daarnaast zijn er ook vaak klachten van hoesten en het opgeven van slijm. Dagelijkse activiteiten zoals aankleden, lopen, traplopen en fietsen gaan steeds moeilijker. Over het algemeen neemt de longfibrose langzaam toe en verergeren de klachten. Ook wordt de conditie langzaam steeds slechter.

 

Door zuurstoftekort kunnen ook organen minder goed gaan functioneren, zoals het hart en de hersenen. Er ontstaat lusteloosheid, concentratieproblemen en soms somberheid.

 

Soms ziet men bij longfibrose dat de nagels van handen en voeten opbollen (horlogeglasnagels, foto B) of dat vingertoppen dikker worden (trommelstokvingers, foto A).

 

     trommelstokvingers   

 

In sommige gevallen ontstaat vanwege het chronische zuurstoftekort een verhoogde druk in de longslagader. Dit noemt men pulmonale hypertensie (PH). Hierbij is de bloeddruk in de longslagader te hoog en krijgt het hart, dat het bloed door de longslagader moet pompen,  het steeds moeilijker.  Lees hier meer over PH.