Wat is longfibrose

longblaasjes

De longen zorgen voor de zuurstofopname voor het hele lichaam. Soms wordt die zuurstofopname verstoord door bindweefselvorming, ook wel littekenvorming genoemd. De medische term hiervoor is fibrose. Het toenemen van bindweefsel in een orgaan is meestal het gevolg van een ontstekingsproces. Bij longfibrose,  een zeldzame chronische aandoening, wordt te veel bindweefsel in de longen gevormd. Het gevolg is minder goed functionerende longen die onvoldoende zuurstof kunnen opnemen. Longfibrose kent veel verschillende vormen.  Als de oorzaak niet bekend is, dan spreekt men van idiopatische longfibrose (IPF). 

 

De klachten die bij longfibrose ontstaan, zijn:

  • kortademigheid
  • snel moe zijn
  • weinig energie hebben.

Oorzaken van longfibrose zijn onder meer:

  • inademen van schadelijke stoffen
  • onderliggende reumatische ziekten
  • gebruik van bepaalde medicijnen.

Het verloop van longfibrose en de vooruitzichten kunnen enorm variëren. Eenmaal beschadigd longweefsel kan niet meer herstellen. Goede behandeling van de ziekte is op dit moment nog niet mogelijk. Wel zijn er medicijnen die de achteruitgang kunnen afremmen.

  

Als geen oorzaak bekend is, dan spreekt men van idiopatische longfibrose (IPF).
Longfibrose komt zowel bij mannen als vrouwen voor. De schatting is dat er in Nederland jaarlijks bij ongeveer 1000 patiënten longfibrose wordt ontdekt (gediagnosticeerd). De meeste mensen bij wie de ziekte zich openbaart zijn ouder dan 50 jaar.

 

Longfibrose is een ziekte die naast alle lichamelijke beperkingen ook vaak grote sociale en emotionele gevolgen kan hebben.   Door te praten met naaste familieleden en/of vrienden, contact te zoeken met lotgenoten en keuzes te maken in dingen die u doet of laat, kunt u beter (leren) omgaan met deze ziekte. Kwaliteit van leven staat hierbij centraal.