Ik wil een kind maar weet niet of ik de ziekte overbreng; wat kan ik doen?

Als u zelf longfibrose heeft en in uw familie longfibrose voor komt, dan zou er sprake kunnen zijn van een erfelijke vorm van longfibrose. Het overervingspatroon van familiaire longfibrose is meestal autosomaal dominant. Dit betekent dat kinderen van een ouder met longfibrose 50 procent (1 op 2) kans hebben om de aanleg voor de aandoening te erven. Dit geldt voor zonen en voor dochters.

Wilt u hier meer informatie over? U kunt uw specialist of huisarts vragen u te verwijzen naar een afdeling Genetica in een universitair medisch centrum (UMC). Op erfelijkheid.nl vindt u betrouwbare informatie over erfelijkheid, DNA-onderzoek en wat dit kan betekenen voor u en uw familie.Is het mogelijk om tijdens de zwangerschap een test te doen om te zien of het kindje longfibrose zal ontwikkelen?

Als er in uw familie sprake is van een erfelijke vorm van longfibrose en de oorzaak in het DNA is gevonden, dan zijn hier mogelijkheden voor.

 

Meer informatie vindt u op www.erfelijkheid.nl/kinderwens. Wilt u meer informatie over erfelijkheid en kinderwens? U kunt uw specialist of huisarts vragen u te verwijzen naar een afdeling Genetica in een universitair medisch centrum (UMC).

Artikelen over dit onderwerp