Waarom wordt slendertherapie niet vergoed en fysiotherapie wel?

Bij slendertherapie wordt gebruik gemaakt van speciale apparatuur. De oefeningen worden liggend uitgevoerd, waarbij rug en gewrichten niet worden belast. Waarom u deze therapie niet vergoed krijgt , moet worden voorgelegd aan de persoonlijke verzekeringsmaatschappij.

Longfibrosepatiënten kunnen op den duur te maken krijgen met een zuurstoftekort (zuurstofsaturatie <90%) tijdens sporten met inspanningsbeperkingen en kortademigheid tot gevolg. In dit geval kan extra zuurstof verlichting bieden van de klachten tijdens het sporten. Patiënten die een zuurstoftekort ervaren in rust, wordt sterk aanbevolen extra zuurstof te gebruiken tijdens inspanning. Indien het tekort uitsluitend ontstaat bij inspanning wordt het gebruik van extra zuurstof in overleg met de behandelend longarts aangeraden.

Andere opties om te werken aan de conditie zijn het fietsen op een hometrainer of lopen op een loopband, waarbij onderscheid gemaakt kan worden in duur- of intervaltraining. Natuurlijk is fietsen (bijvoorbeeld met e-bike) en wandelen (eventueel met een loophulpmiddel zoals rollator) in de buitenlucht ook zeer goed voor de conditie. Zwemmen is een mogelijke optie in chloorarme zwembaden.

Artikelen over dit onderwerp