Zuurstof

Zuurstof algemeen

Via de website van het Longfonds kunt u een informatief boekje bestellen over 'Zuurstof thuis'. 

Wanneer is zuurstoftherapie noodzakelijk en wat is dan het minimum aantal uren dat men zuurstof tot zich moet nemen om effect hebben?

Zuurstoftherapie is nodig wanneer de saturatie (zuurstofverzadiging) tijdens activiteiten langere tijd onder een bepaalde waarde zakt. Het lichaam (alle lichaamscellen) verricht dan arbeid, terwijl er onvoldoende zuurstoftoevoer is. Deze zogenaamde zuurstofarme (anaerobe) verbranding geeft op den duur een verslechtering van de celstructuur. Het is dus verstandig om de zuurstofvoorziening van het lichaam zo optimaal mogelijk te houden. Je kunt geen minimum van het aantal uren opgeven, omdat dit afhankelijk is van de activiteiten van de betreffende persoon. Grofweg kun je stellen dat de zuurstofspanning (saturatie: meetbaar met een saturatiemeter) niet langdurig lager mag zijn dan 90%.

Wordt een oximeter door verzekeraar vergoed?

Dit kunt u het beste bij uw zorgverzekeraar navragen.

Ik gebruik zuurstof; kan ik met een vliegtuig op vakantie gaan of naar de bergen toe?

In principe is de zuurstofspanning in een vliegtuig en hoog in de bergen lager dan op zeeniveau. Het kan dus zijn dat u meer benauwd bent op grote hoogte. Het is afhankelijk van uw saturatie of u onder deze omstandigheden activiteiten kunt ontplooien, of dat u uzelf zelfs op deze hoogtes moet begeven. In een vliegtuig verricht men over het algemeen bijna geen inspanning. Daarom valt het probleem van zuurstoftekort over het algemeen mee. Overleg voordat u een reis boekt altijd met uw eigen longarts, hij kent immers uw omstandigheden het beste en kan u adviseren welke maatregelen u dient te nemen.