Medicijnen

Hoe weet je of je minder goed tegen een bepaald geneesmiddel kan?

Medicijnen worden in het lichaam afgebroken door bepaalde stoffen in de lever (enzymen) of worden via de nieren uitgescheiden. Bij de stofwisseling (metabolisme) spelen enzymen een belangrijke rol. De enzymen in de lever kunnen goed of minder goed of slecht functioneren. De eigenschappen van de enzymen zijn erfelijk bepaald. Je hebt dus mensen die minder goed tegen bepaalde geneesmiddelen kunnen. Als dat het geval is dan kunnen mensen last van allerlei bijwerkingen krijgen.

Of mensen die eigenschappen hebben kan getest worden met een bloedtest. Via pneumotox.com kun je aan de hand van het intypen van een medicijn zien of bekend is of het middel de luchtwegen kan beschadigen. Als er een combinatie is van medicijnen die via een zelfde enzym worden gemetaboliseerd, dan kan dat problemen opleveren. Om een goed antwoord te kunnen geven is het belangrijk om alle medicatie te weten inclusief eventuele antistolling, etc. en ook de juiste medische informatie.


In ILD care today van het voorjaar 2009 staat een artikel over bijwerking van medicijnen en het belang van kennis van farmacogenetica.  Download het artikel

Ik heb veel last van bijwerkingen van prednison, wat te doen?

Via de website van de KNMP, de beroepsvereniging van apothekers in Nederland, vindt u meer informatie over (de bijwerkingen van) prednison.

Heeft u veel last van bijwerkingen? Bespreek dit met uw behandelend arts om te kijken of er een alternatief mogelijk is of een wijziging van de dosis.