Diagnose

Mijn huisarts verwees me door naar een longarts en die maakte eerst een longfoto en toen een scan. Hij zei dat een kijkoperatie nodig is om het absoluut zeker te weten. Zijn er geen andere mogelijkheden?

Voor veel vormen van longfibrose is het inderdaad nodig om een stukje longweefsel te verwijderen (meestal via een kijkoperatie) voor het vaststellen van de diagnose. Soms lukt het om zonder een kijkoperatie een zekere diagnose te stellen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een zogenaamde longspoeling (ook wel bronchoalveolaire lavage of BAL genoemd).

Ik denk dat ik, kijkend naar de symptomen, longfibrose heb; hoe kan ik dit laten onderzoeken?

Het beste kunt u dit eerst bespreken met uw huisarts. In de meeste gevallen zal hij u verwijzen naar een longarts. Deze zal een aantal onderzoeken doen. Bijvoorbeeld een compleet longfunctie-onderzoek (inclusief bepaling van de zuurstofopnamecapaciteit) en een röntgenonderzoek van de longen middels een hoge resolutie CT-scan van de longen (HRCT).

Mijn longarts zei dat hij geknetter hoorde in mijn longen; wat bedoelt hij daar eigenlijk mee?

Bij bepaalde vormen van longfibrose kunnen bij het beluisteren van de longen met een stethoscoop knisperende geluiden worden gehoord. Dit wordt in medische termen ook wel crepiteren genoemd. Dit geluid kunt u zelf nabootsen: neem een plukje haar tussen duim en wijsvinger en rol het voor uw oor op en neer.

Ik heb al een tijdje longfibrose en het ging een hele tijd vrij goed en stabiel. Nu heb ik ineens geen lucht meer en ik heb niets bijzonders gedaan. Hoe kunnen ze simpel de oorzaak onderzoeken?

Er is niet één simpele test om dit te uit te zoeken. Naast een lichamelijk onderzoek zal meestal een bloedonderzoek, een longfunctieonderzoek (‘blaastest’) en een röntgenfoto van de borstholte nodig zijn. Afhankelijk hiervan is eventueel verder onderzoek nodig om uit te zoeken waardoor de klachten worden veroorzaakt.