Beweging

Beweegkaart

Bron: Nieuwsbrief LongFonds, 16 juni 2020

Welke eenvoudige oefeningen zijn goed voor longen zonder gebruik van apparaten?

Bij alle vormen van bewegen geldt dat u er plezier in moet hebben. Hield u bijvoorbeeld al nooit van zwemmen, dan kunt u dat beter ook niet doen! 

Een ervaringsdeskundige zei: "Ik zie bewegen als een medicijn, dat heb ik ook elke dag nodig!"

 

Conditie:

  • Lopen: dit kan eventueel met behulp van een loophulpmiddel, zoals een rollator (tevens handig bij het meenemen van een zuurstoffles), wandelstok en nordic walking stokken.
  • Fietsen: het gebruik van een fiets met trapondersteuning kan het fietsen een stuk aangenamer maken. Een hometrainer is zeer geschikt om binnenshuis toch in beweging te blijven.
  • Zwemmen: let wel op chloorlucht kan prikkelend werken. Ga op zoek naar een chloorarm zwembad bij u in de buurt.

Kracht van armen en benen:

Voor het trainen van de spierkracht van armen en benen kan gebruik gemaakt worden van kleine halters (colaflesje vullen met water/zand), zandzakjes of elastieken. Dergelijke oefeningen zijn op internet te vinden, maar voor uitgebreidere en specifieke informatie verwijs ik u naar de fysiotherapeut bij u in de buurt. Na enkele behandelingen kunt u deze oefeningen thuis zelfstandig uitvoeren.

 

Ademhalings- en ontspanningsoefeningen:

Voor uitgebreide/specifieke informatie kunt u contact opnemen met een (long)fysiotherapeut bij u in de buurt. Na enkele behandelingen kunt u deze oefeningen thuis zelfstandig uitvoeren.

Waarom wordt slendertherapie niet vergoed en fysiotherapie wel?

Bij slendertherapie wordt gebruik gemaakt van speciale apparatuur. De oefeningen worden liggend uitgevoerd, waarbij rug en gewrichten niet worden belast. Waarom u deze therapie niet vergoed krijgt , moet worden voorgelegd aan de persoonlijke verzekeringsmaatschappij.

Longfibrosepatiënten kunnen op den duur te maken krijgen met een zuurstoftekort (zuurstofsaturatie <90%) tijdens sporten met inspanningsbeperkingen en kortademigheid tot gevolg. In dit geval kan extra zuurstof verlichting bieden van de klachten tijdens het sporten. Patiënten die een zuurstoftekort ervaren in rust, wordt sterk aanbevolen extra zuurstof te gebruiken tijdens inspanning. Indien het tekort uitsluitend ontstaat bij inspanning wordt het gebruik van extra zuurstof in overleg met de behandelend longarts aangeraden.

Andere opties om te werken aan de conditie zijn het fietsen op een hometrainer of lopen op een loopband, waarbij onderscheid gemaakt kan worden in duur- of intervaltraining. Natuurlijk is fietsen (bijvoorbeeld met e-bike) en wandelen (eventueel met een loophulpmiddel zoals rollator) in de buitenlucht ook zeer goed voor de conditie. Zwemmen is een mogelijke optie in chloorarme zwembaden.

Is er speciale fysiotherapie voor longfibrosepatiënten?

Tot op heden bestaat er geen fysiotherapeutische richtlijn met betrekking tot de behandeling van longfibrosepatiënten.

De fysiotherapie bij longfibrosepatiënten kan uit verschillende onderdelen bestaan:

  • Conditietraining
  • Spierkrachttraining
  • Ademhalingsoefeningen
  • Ontspanningsoefeningen
  • Educatie met betrekking tot het omgaan met de ziekte, belasting en belastbaarheid (energiebesparende maatregelen), doel van fysiotherapie, omgaan met stress, voeding, medicatie- en zuurstofgebruik

Ademhalingstherapie  kan een onderdeel zijn van therapie voor longfibrosepatiënten, ook al hebben ze veelal een droge hoest  i.p.v. een productieve hoest. De ademhalingsoefeningen zijn in dit geval niet gericht op het ophoesten van slijm, maar op het controleren van de ademhaling tijdens een aanval van kortademigheid. Het goed beheersen van de ademhaling met behulp van een juiste ademhalingstechniek kan het gevoel van angst/paniek in dergelijke situaties helpen verminderen. De oefeningen zijn tevens gericht op het goed diep in- en uitademen en het trainen van de ademhalingsspieren. Het uitvoeren van deze oefeningen kan een positief effect hebben op de mate van kortademigheid, het inspanningsvermogen en daarmee op de kwaliteit van leven. Voor de instructies m.b.t. het uitvoeren van de juiste ademhalingstechnieken verwijs ik u naar een fysiotherapeut bij u in de buurt.

Zijn er richtijnen voor de behandeling en training bij longfibrose?

Helaas bestaat tot op heden in Nederland geen fysiotherapeutische richtlijn voor het behandelen en trainen van longfibrosepatiënten. Wetenschappelijke artikelen waarin de effecten van training bij longfibrosepatiënten worden beschreven bestaan wel. De bestaande richtlijnen met betrekking tot het trainen van chronische longpatiënten zijn veelal gebaseerd op onderzoeken uitgevoerd bij COPD patiënten. Ondanks dat het andere longziekten betreft is de opbouw van de therapie veelal hetzelfde. De therapie dient wel toegespitst te worden op de individuele persoon met longfibrose. De groep longfibrosepatiënten is klein, waardoor veel fysiotherapeuten geen ervaring hebben in het begeleiden van deze patiëntengroep. Indien zich bij u in de buurt geen fysiotherapie praktijk bevindt met specifieke kennis van longfibrose, dan verdient het de voorkeur een praktijk te zoeken waar longrevalidatieprogramma’s verzorgd worden.

Is het beter om regelmatig te gaan rusten?

Regelmatig bewegen is net zo belangrijk als regelmatig rusten. Zo houdt u een balans tussen inspanning en ontspanning.  U kunt via uw longarts een verwijzing krijgen naar een (gespecialiseerde) fysiotherapeut