Ondersteunende therapieën  

Fysiotherapie
Zoveel mogelijk blijven bewegen en spierkracht behouden door training, eventueel onder begeleiding van fysiotherapie is aan te raden. Het verschilt van persoon tot persoon wat men aan kan, maar ook wat men wil bereiken. Soms kan sporten met behulp van zuurstof uw conditie stabiel houden. Zoek in uw regio naar een fysiotherapeut die ervaring heeft met longfysiotherapie. Uw specialist of huisarts kan ook adviseren over fysiotherapeuten in de regio.

Vergoeding fysiotherapie
Als u de diagnose longfibrose heeft, dan wordt fysiotherapie vanuit uw aanvullende zorgverzekering vergoed (check de voorwaarden). De fysiotherapeut in de expertisecentra hebben gespecialiseerde fysiotherapeuten die u eventueel een eenmalige screening aan kunnen bieden en een trainingsadvies meegeven voor de fysiotherapeut bij u in de buurt. Dit moet een fysiotherapeut zijn, die ervaring heeft met longpatiënten (een longfysiotherapeut).

Met behulp van deze beweegkaart van het Longfonds kunt u ook thuis in beweging blijven. Er staan 16 makkelijke oefeningen op, inclusief een handig schema.

Bewegen verbetert je kwaliteit van leven, dat leest u in dit ervaringsverhaal.

Bekijk hier een filmpje over het belang van bewegen.

Longrevalidatie
Longrevalidatie gaat verder dan werken aan uw conditie. U leert hier wat een longziekte met het lichaam doet en hoe u beter om kunt gaan met uw ziekte. Beweegadviezen, voedingsadviezen en gesprekken met een psycholoog kunnen onderdeel zijn van longrevalidatie.

Zuurstoftherapie
Bij zuurstoftherapie krijgt u extra zuurstof toegediend. Hierdoor kunt u meer energie krijgen en bent u weer mobieler. Ook uw prestaties bij training kunnen verbeteren. De extra zuurstof krijgtu vooral om uw organen, zoals hart, lever en nieren beter te laten functioneren.

Belangrijk is om te weten dat zuurstof de longen niet “lui” maakt, omdat de opname van zuurstof over de longblaasjes een automatisch proces is zonder dat de long er moeite voor hoeft te doen (passief proces). Extra zuurstof werkt alleen maar op het moment dat u de zuurstof in heeft. U kunt zich niet “opladen” voor langere tijd. Daarnaast kunt u ook niet wennen aan de hoeveelheid zuurstof. Als u steeds meer zuurstof nodig heeft dan is dat een teken dat de long zieker is geworden.

Griepprik of pneumokokkenvaccinatie
Het voorkomen van infecties en preventief vaccineren wordt ook wel gedaan met een griepprik of een pneumokokkenvaccinatie. Er zijn geen studies bekend van het effect van een pneumokokkenvaccinatie, maar men neemt aan dat je dan beter gewapend bent tegen effecten van bacteriën bij deze ziekte. De griepprik vindt jaarlijks plaats, de pneumokokkenvaccinatie meestal eens in de vijf jaar.