Vragen over corona

Ik merk dat ik minder beweeg nu ik zoveel thuis ben. Wat kan ik zelf doen om goed in beweging te blijven?

Veel mensen bewegen minder door de maatregelen rondom het coronavirus. Activiteiten gaan niet door, boodschappen worden thisbezorgd, sportclubs zijn gesloten en ook de fyiso gaat vaak niet door. Minder bewegen zorgt er voor dat uw spierkracht afneemt en conditie minder wordt. Door te oefene en in beweging te blijven, krijgt u sterkere spieren en bouwt u extra reserves op. Alle kleine beetjes helpen. Blijf actief op een manier die bij u past. Vraag een fysiotherapeut om advies voor oefeningen thuis.
Het Erasmus MC heeft een mooie patiëntenfolder ontwikkelt voo fsyio en longfibrose.

Klik hier voor een beweegkaart met oefeningen voor thuis (Bron: Nieuwsbrief Longfonds, juni 2020)

 

Als iemand met een longziekte het virus krijgt, wat zijn dan de gevolgen?

Als je het coronavirus hebt, dan kun je een longontsteking krijgen en daardoor koorts. Of je kunt meer gaan hoesten of kortademig worden. Je kunt ook een verkoudheid krijgen of bronchitis. Als je al een longziekte hebt, zoals longfibrose, kan een besmetting leiden tot een exacerbatie, een longaanval. Dit kan je longziekte verergeren.’

 

Lopen mensen met een longziekte meer risico op besmetting?

Er is tot nu toe nog geen aanleiding te denken dat dat zo is. Eerder verscheen een artikel in het vooraanstaande tijdschrift New England Journal of Medicine. Uit onderzoek onder 1100 patiënten met het coronavirus in China bleek dat maar 1 procent COPD had. Dat is relatief gezien weinig.

Verder is bekend dat van de mensen met corona ongeveer de helft geen onderliggende ziekte heeft. Van de mensen die al een ziekte hebben, gaat dat meestal om hart- en vaatziekten.

 

Mijn baas vindt dat ik op mijn werk moet komen, maar ik vind het voor mijn gezondheid beter thuis te blijven. Wat te doen?

Vraag je vooral af: “Wat is er geregeld op je werk dat jij niet besmet raakt? Wat heeft mijn baas gedaan om tegemoet te komen aan mijn gezondheidstoestand? Lukt het bijvoorbeeld om voldoende afstand van mensen te houden?” Als hij niet aan dit soort zaken tegemoet kan komen, overweeg dan of je wel moet gaan werken. Kijk voor dit soort vragen ook op de speciale website van de FNV.

 

Het Coronavirus in Nederland: wat betekent dat voor mensen met een longziekte?

De vereniging houdt de richtlijen van het RIVM en de updates van het Longfonds over het Coronavirus met betrekking tot mensen met een longziekte nauwlettend in de gaten.

Deze updates worden via Facebook gedeeld. In die updates verwijst het Longfonds steeds naar Menno van der Eerden, longarts en woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose. Hij geeft antwoord op vragen die er leven bij mensen met een longziekte. Klik hier voor het actuele bestand met vragen en antwoorden.

 

Mijn fysio start weer. Is het veilig om te gaan trainen in een groepje?

Infomeer eerst goed bij de fysiotherapeut welke maatregelen hij tegen besmetting heeft genomen.

Vervolgens vraagt u aan uw huisarts of longarts of die het verantwoord vindt dat u gaat trainen

 

Ik werk in het onderwijs en heb longfibrose

Bij twijfel over je gezondheid en kwetsbaarheid is inderdaad advies te bespreken met longarts. Ieders situatie is weer anders. Daarnaast is advies om te bespreken met bedrijfsarts. Een bedrijfsarts kan advies geven over werkgerelateerde vragen (ook zonder verzuim of klachten kun je deze als werknemer raadplegen). Op de website van FNV staat veel goede informatie over werk, ook specifieke informatie per sector, zoals onderwijs.

Ook op de website van de Algemene Onderwijsbond staat informatie.

Ik wil de vakantie van mijn ouders annuleren, hoe pak ik dat aan?

De vakantietijd komt er aan en veel mensen, ook met longfibrose, hebben al een vakantie geboekt. Maar hoe veilig is het om te gaan?

Dit is per situatie afhankelijk. Naar Spanje vliegen bijvoorbeeld is momenteel niet verstandig met longfibrose. Ook al is er straks geen negatief reisadvies meer. Overleg met uw longarts over uw situatie en bespreek met uw reisasorganisatie de mogelijkheden tot annuleren.

U heeft nu longfibrose, maar die is in augustus niet weg, dus is het raadzaam om na te denken over vakanties in de toekomst.

 

 

-
Al meer dan 5 maanden in zelf-quarantaine
Hans staat sinds 8 november 2019 op de wachtlijst voor een longtransplantatie
-
Werkt u mee aan een onderzoek naar de rol van genetica bij longfibrose?

Werkt u mee aan een onderzoek naar de rol van genetica bij longfibrose?

 

-
Het Coronavirus in Nederland: wat betekent dat voor mensen met een longziekte?
De vereniging houdt de richtlijen van het RIVM en de updates van het Longfonds over het Coronavirus met betrekking tot mensen met een longziekte nauwlettend in de gaten.