Het belang van vroegdiagnostiek

Dit wordt het thema van 2022 van de longfibrosepatiëntenvereniging, waar we extra aandacht voor vragen en aan zullen geven. Vroegdiagnostiek heeft als doel om in een vroeger stadium longfibrose te herkennen. Hoe eerder de patiënt de diagnose krijgen, hoe eerder gestart kan worden met behandelen, o.a. met medicijnen. Dat leidt tot meer kwaliteit van leven en betere verwachtingen.

Per jaar krijgen 1000 tot 1500 mensen longfibrose. In de praktijk zien we dat huisartsen de diagnose pas na twee jaar stellen. Dit heeft gevolgen voor de behandelopties en prognose van mensen met longfibrose.
Mensen met (long)klachten moeten beter op de hoogte zijn van symptomen die echt bij longfibrose horen; kortademigheid, droge hoest en vermoeidheid en later benauwdheid. Voor huis- en longartsen geldt om alert te zijn op symptomen zoals het kenmerkende ‘klittenbandgeluid’ en trommelstokvingers. Maar ook het (door)vragen naar longziektes binnen de familie.

Houd u de komende nieuwsbrieven en de website in de gaten voor de ontwikkelingen hierin en voor onze andere plannen dit jaar.


11-10
Kijk het webinar Samenspel in de zorg van 7 oktober terug
11 oktober
27-09
Heeft u longfibrose en reuma?
28 september
03-11
Webinar Blijf de baas over je eigen longziekte terugkijken
3 november