Gladiolen bij thuiskomst na de 4e dag en € 800 voor het Longfonds verdiend

"Ik ben 72 jaar oud. In 2018 is de diagnose longfibrose (IPF) bij mij gesteld.

Een van de adviezen die ik van mijn longarts meekreeg was om veel te bewegen. Conditie en spierversterking is belangrijk voor longfibrose patiënten. Wel een uitdaging voor (long)fibrose patiënten.
Ook ga ik 1 keer per week naar de sportschool en doe daar gerichte oefeningen onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Kort na de diagnose ben ik 1 keer per week gaan wandelen (weer of geen weer), samen met mijn dochter die mijn grote motivator is in deze. In het begin 1 kilometertje, heel kalm en voorzichtig. Wel volhouden!!
Op dit moment 1 soms 2 keer per week tussen de 5 en 7 km per keer.

In juni las ik een nieuwsbulletin van het Longfonds een oproep om deel te nemen aan de alternatieve wandel 4-daagse. Overleg met mijn longarts leerde dat deze uitdaging (min. 10 km per dag) te hoog gegrepen was. Nader overleg met het Longfonds leerde dat de alternatieve avond 4-daagse wel mogelijkheden bood. 2 ½ km per dag, binnen twee weken te volbrengen. Route zelf te bepalen en de mogelijkheid sponsors te werven voor het Longfonds.
Begeleid door mijn dochter en soms vrienden is het gelukt!! 4 x 6,5 km, Gladiolen bij thuiskomst na de 4e dag en € 800 voor het Longfonds verdiend.

Meetpunten in het beloop van Longfibrose, longfoto’s, grafieken zijn niet altijd even gemakkelijk te begrijpen. Wat ik wel goed begrijp is de afstand die ik in het ziekenhuis (in mijn geval het EMC in Rotterdam), haal tijdens de 6 min. conditietest. Die is de afgelopen 2,5 jaar niet minder geworden!!

Wandelen is voor ons best lastig, voor de een meer voor de ander minder, maar o zo belangrijk, begin rustig aan, maar hou vol. Zoek iemand die met je meeloopt.

-
Jaarlijks overlijden nog steeds duizenden mensen aan beroepsziekten
-
2e coronagolf: hoe gaat het met u?
-
Opname online ledendag