De NTS bestaat 25 jaar

De NTS (Nederlandse Transplantatie Stichting) bestaat 25 jaar en organiseerde een symposium om dit te vieren.
De NTS werkt aan verbetering van orgaan- en weefseldonatie en transplantatie. Ze ondersteunt donorziekenhuizen en transplantatiecentra in Nederland en doet dit in opdracht van VWS.

Bernadette Haase, directeur NTS, blikte samen met artsen, beleidsmaatregelen, overheid en patiënten terug op de afgelopen 25 jaar én gaf ons een kijkje in de toekomst op het gebied van transplantatie.

Op zowel orgaan- als weefseltransplantatie zijn enorme vorderingen gemaakt. Qua technologie, kwaliteit, onderzoek, innovatie, regelgeving en meer. Met als een van de hoogtepunten de nieuwe donorwet waardoor meer mensen kans maken op een donororgaan. Iets waar de NTS zich hard voor maakt.
Ook de komende 25 jaar zal de NTS onmisbaar zijn. Van het in goede banen leiden van transplantatiezorg tot het meewerken aan innovatie. De NTS heeft de (on)mogelijkheden goed in beeld, zie onderste foto.

Wij zijn blij met het werk van de NTS omdat ook mensen met longziekten soms in aanmerking komen voor transplantatie. In 2020 zijn er 87 longtransplantaties uitgevoerd. Dit soort operaties zijn vaak levensreddend. Helaas stonden in 2020 ook nog 161 mensen op de wachtlijst.

Er is dus nog altijd een tekort aan donoren! Het goed informeren van potentieel nieuwe donoren en hun naasten blijft daarom hard nodig.

Longfonds en de longfibrosepatiëntenvereniging volgen de transplantatiezorg door aan te sluiten bij bestuurlijke overleggen met de NTS.
Het Longfonds draagt actief bij aan de ontwikkeling van donorweefsel. Met innovaties, zoals de ontwikkeling van de mini-long, hét project van Dr Hans Clevers hopen we in de toekomst nog meer bij te kunnen dragen aan transplantatiezorg voor mensen met een longziekte!

Meer weten?: Verbetering van orgaan- en weefseldonatie NTS | Nederlandse Transplantatie Stichting

04-11
Inschrijving patiëntenconferentie over COVID-19 is geopend!
4 november
12-01
Erkenning expertisecentra longfibrose
30-03
Werkt u mee aan een podcast?