Dossiers en downloads

U vindt hier diverse artikelen van longartsen, dossiers over longtransplantatie en zuurstof. Ook vindt u er proefschriften. Heeft u zelf een artikel gelezen dat u graag op deze pagina geplaatst zou zien? Meld het ons en vul het contactformulier in.

 

Begrip en acceptatie

Afzender Longfonds
Beschrijving

Begrip heeft vooral te maken met je omgeving; Hoe kun je anderen helpen om beter te begrijpen dat je bepaalde dingen niet meer kunt? Of vaker afspraken moet afzeggen?

Acceptatie zoomt in op leren accepteren dat je bepaalde dingen niet meer kunt met een longziekte. En hoe je leert om niet over je grenzen te gaan.

In de filmpjes komen longpatienten en een psycholoog aan het woord. Aan de hand van de filmpjes kunt u met anderen hierover praten, bijvoorbeeld met uw zorgverlener.

Vorm Filmpjes
Aanvragen

Direct via:

www.longfonds.nl/acceptatie

www.longfonds.nl/begrip

Dossier longtransplantatie

Schrijvers Lida Naber i.s.m. George G. Nossent (longarts UMCG).
Beschrijving Dit dossier geeft antwoord op vragen als: wanneer kom je in aanmerking voor longtransplantatie, hoe gaat de screening in zijn werk, hoe lang moet je wachten, hoe gaat zo'n operatie, wat zijn de risico's, wat zijn de nieuwste ontwikkelingen. Tot slot de ervaring van twee mensen die een longtransplantatie ondergingen.
Vorm PDF bestand
Aanvragen downloaden

 

 

Casus IPF of COPD

Schrijvers Prof.dr. Marjolein Drent
Beschrijving

Dit artikel gaat over het lastige onderscheid tussen COPD en IPF en hoe belangrijk (en noodzakelijk)  het is dat bij twijfels bij COPD  verder onderzoek wordt gedaan om andere aandoeningen uit te sluiten. 

Vorm PDF bestand
Aanvragen downloaden

 

 

Aandacht voor longfibrose in de media

Afzender Volkskrant
Beschrijving

Hart en Longen is een speciale bijlage bij de Volkskrant van medio januari 2016.  

Vorm PDF bestand
Aanvragen downloaden

Getekend door littekens

Schrijvers auteur Modern Medicine
Beschrijving

Thema Allergie en luchtwegen

Interview met Professor Marjolein Drent over de impact van longfibrose op de kwaliteit van leven voor patiënten en zijn omgeving. 

Vorm Artikel in Modern Medicine 2014 - 2 - PDF bestand
Aanvragen downloaden

 

Compassion for care

Schrijvers Leden organisatiecommissie 'Compasion for Care'
Beschrijving Compassion for Care is in 2010 gestart door drie geneeskundestudenten. Vanwege de verzakelijkte werkelijkheid van de zorg waarbij de ziekte meer aandacht krijgt dan de zieke, haken studenten of artsen af en raken zij bezorgd over de toekomst van hun vak. Deze onafhankelijke beweging maakt zich sterk om de passie en compassie weer terug in het vak te krijgen. Zo proberen ze de balans terug te vinden tussen efficiency en de menselijke maat, tussen controle en vertrouwen.  In het artikel een verslag van het congres 'Ziel en zakelijkheid in de zorg' van de beweging Compassion for Care. Prof. Marjolein Drent was mede organistor van dit congres en is verbonden als ambassadeur aan deze beweging. 
Vorm Artikel in 'ild care today' mei 2013, pdf bestand
Aanvragen downloaden

 

 

Special over zuurstofgebruik

Schrijvers Redactie/Bestuur longfibrosevereniging
Beschrijving Als je longen onvoldoende zuurstof kunnen transporteren heeft dat verregaande gevolgen voor je dagelijks functioneren. Je arts kan je daarom medische zuurstof voorschrijven om problemen met het hart en andere organen tegen te gegaan of te voorkomen. Ook kan je conditie hierdoor verbeteren. Het gebruik van extra zuurstof heeft echter ook beperkingen. Deze brochure geeft alle informatie over het gebruik ervan, waar je op moet letten en wat je moet doen als je op vakantie wilt.
Vorm PDF bestand
Aanvragen downloaden