Nieuws en informatie

Overzicht zorg longfibrose in Europa

In november 2018 is aan het Europees Parlement een Benchmarking Report gepresenteerd. Er is een vergelijking gemaakt tussen de verschillende landen. Een scorekaart van Nederland  met daarin de belangrijkste knelpunten, is als separaat document te downloaden. E.e.a. is tot stand gekomen via de EU-IPFF organisatie waar de Longfibrosepatiëntenvereniging lid van is.

 

Wij helpen graag andere studenten!

Juni 2019. Een 3e jaars studente klinische psychologie van de Erasmus Universiteit in Rotterdam doet een onderzoek naar het omgaan en weer opnieuw de balans vinden als je een chronische ziekte hebt.

Doet u mee? Via deze link opent u het document met meer informatie. Alvast bedankt voor uw medewerking.

 

Declaratie nota patiëntenvereniging bij zorgverzekeraars

Een aantal zorgverzekeraars vergoedt de contributie van onze patiëntenvereniging vanuit uw aanvullende verzekering. Bij de ene gaat het wat eenvoudiger dan bij de andere. Soms moet u vermelden dat de patiëntenvereniging is aangesloten bij een koepel. In dit geval is de longfibrosepatiëntenvereniging aangesloten bij Iederin. Soms moet u dit ook kunnen aantonen. Het bewijs van inschrijving van de longfibrosepatiëntenvereniging bij Iederin kunt u hier downloaden.

 

Aftrek van zorgkosten bij uw belastingopgave over 2018

Een handicap of chronische ziekte levert meestal extra kosten op die u niet altijd vergoed krijgt, zoals hulpmiddelen, aanpassingen en reiskosten.
Een deel hiervan kunt u terugkrijgen via de inkomstenbelasting.  Op de website van Iederin  vindt u een stappenplan voor deze aftrek, samen met handige informatie.

 

Om te lezen: Alles over het afweersysteem

Stichting Biowetenschappen en Maatschappij (BWM) wil bijdragen aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s binnen de biologische- en gezondheidswetenschappen. Met boekjes (cahiers) geven ze binnen een thema een duidelijk overzicht van de huidige stand van zaken. Een van die thema's is het afweersysteem. Hierover verscheen onlangs een interessant cahier. Lees het via deze link.

 

Bijwerkingen medicijnen: Meld ze!

Meld bijwerkingen van uw medicijnen bij Bijwerkingencentrum Lareb.
Samen maken we medicijngebruik veiliger!

Nieuws en info van het ILD Expertisecentrum Sint Antonius

Wilt u op de hoogte gehouden worden over behandelmogelijkheden, wetenschappelijk onderzoek  wachttijden, patientenbijeenkomsten en dergelijke van het ILD Expertisecentrum in Nieuwegein? Vraag dan de digitale nieuwsbrief aan.  Meer info leest u op de flyer.

 

Extra kosten bij zuurstof op reis

Tijdens de landelijke dag op 12 mei 2017 zijn vragen gesteld over zuurstofgebruik en extra kosten die de leveranier in rekening brengt bji reizen naar het buitenland.

De zuurstofleveranciers gaven onderstaande uitleg. 

"De leverancier van zuurstof krijgt van de zorgverzekeraar een vergoeding, hiermee kan de zuurstofleverancier alles regelen rondom de therapie in Nederland: apparatuur, disposables en dienstverlening.

Als u apparatuur meeneemt naar het buitenland, loopt u het risico dat er iets met de voorziening gebeurd. Tegelijkertijd nemen ook de kosten toe om dat te herstellen (bijvoorbeeld door het toezenden van een nieuwe voorziening en het retour nemen van de defecte). In praktijk zijn in de afgelopen jaren problemen ontstaan doordat men geconfronteerd werd met hoge kosten: voor spoedacties, transportkosten en/of lokale levering door derden. Ook al was men vooraf op dit risico gewezen. Om dit te voorkomen hebben leveranciers een vast bedrag ingevoerd, waarmee alle risico’s voor de gebruiker worden afgedekt. Bij storing of schade kan men vervolgens aanspraak maken op snelle en adequate oplossing, ongeacht de werkelijke kosten."

De zorgverzekeraar vergoedt niet de kosten voor zuurstoftherapie in het buitenland. U kunt wel proberen deze kosten op te voeren bij uw belastingaangifte. Het zijn immers extra kosten die u maakt vanwege uw ziekte. 

 

Regels extra zuurstof bij luchtvaartmaatschappijen in Europa

De EFA, de Europese koepel van longpatiëntenorganisaties, bracht in 2015 een digitaal boekje uit, waarin alle regels per luchtvaartmaatschappij staan v.w.b. extra zuurstof in het vliegtuig.

U kunt het boekje gratis downloaden via deze link

Artikelen over dit onderwerp