Corticosteroïde

Corticosteroïde of Prednison is de chemische vorm van een hormoon dat in het bijnierschors wordt aangemaakt. Hormonen zijn regelaars en hebben invloed op je hele lichaam. Naast alle bijwerkingen die in de bijsluiter staan is het goed om een paar dingen over Prednison te weten.

 

Het verschil tussen Prednison en Prednisolon is dat Prednison nog een bewerking ondergaat in je lever en Prednisolon gebruiksklaar is. Bij sommige mensen werkt Prednisolon efficiënter.

 

Je bijnierschors produceert niet altijd even veel van het hormoon cortisol. Het wordt afgestemd op de behoefte van je lichaam. Bij stress produceer je bijvoorbeeld meer. Slik je langer dan 3 weken dagelijks meer dan 7,5 mg Prednisolon dan stopt je bijnierschors geleidelijk met produceren van hormonen.

Bij het afbouwen kun je hier rekening mee houden. Als je mag minderen doe het dan heel langzaam, zeker als je jaren 10 mg of meer hebt gebruikt. Om je bijnierschors te stimuleren kun je ook de ene dag meer slikken dan de andere. Je bent bijvoorbeeld tot 7,5 mg geminderd, dan kun je als volgende stap afwisselend 7,5 mg en 5 mg slikken. Tip: ga pas verder met afbouwen als je weer lekker in je vel zit, de extra pijn in je gewrichten weer weg is en niet meer eindeloos moe bent.

 

In allerlei pufjes die je krijgt zit ook vaak corticosteroïde. Meestal heeft het een andere naam, maar twee pufjes is ook 2,5 mg corticosteroïde. Omdat het wel in je longen komt maar niet in je bloed zijn de bijwerkingen verwaarloosbaar.

 

Prednisolon heeft ook invloed op voedingsstoffen. Het zorgt ervoor dat eiwitten worden omgezet in suikers. Door dit effect voel je je lekker actief. Je bent als het ware een kind dat voortdurend aan een lolly likt. Hyperactief van snoep. De prijs is natuurlijk wel dat die grote hoeveelheid suiker in je bloed de kans op diabetes verhoogd. De ongebruikte suikers worden later omgezet in vet en daarmee is het kringetje rond. Je hebt veel trek, die volle buik voelt goed en je krijgt er een speklaag bij. Wil je die speklaag er niet bij? Probeer dan eens een eiwitrijk en caloriebeperkt dieet en ga daarvoor langs een diëtiste.

 

Over de bijwerkingen is veel geschreven. Veel bijwerkingen nemen na verloop van tijd af. Bijna niemand loopt na een half jaar nog met een extreem bol hoofd. De ernstige bijwerkingen zoals diabetes en botontkalking worden door artsen goed gecontroleerd en Prednison is en blijft een prima ontstekingsremmer.