Complicatie: Apneu

Ik placht om een uur of half negen mijn bed op te zoeken om dan vrijwel onmiddellijk in slaap te vallen. Als oude man moest ik er dan vervolgens een paar keer uit en had dan moeite om weer in te slapen. Steevast werd ik om vier uur wakker om zeker tot zes uur te liggen tobben. Uiteindelijk stond ik om  half negen doodmoe op en kon vaak overdag mijn ogen niet open houden.

 

Als ik sliep scheen ik heftig te snurken en stokte af en toe mijn adem. Daarom besloten mijn longarts en ik maar eens te kijken of er sprake was van slaap apneu. 's Nachts schijnt je ademhaling sowieso in de slaapstand te staan maar dat kan nog worden verergerd. Bij apneu ontspannen de spieren in de neus-keelholte en kan zacht weefsel de luchtweg blokkeren. Om te constateren of dat het geval is moet je een nachtje komen slapen met allerlei elektroden aan je lijf. Er wordt van alles gemeten: EEG. ECG. EOG (oogbewegingen), borst- en buikademhaling, mond- neus ademhaling, saturatie, EMG (activiteiten van kin- en beenspieren) en tenslotte de lichaamshouding. Bij mij kwam er uit dat het de moeite waard leek er iets aan te doen. Dat “iets” betekent dan dat je een neusmaskertje krijgt dat is aangesloten op een soort hightech luchtbeddenpompje. Die pomp zorgt dat je lucht met een lichte overdruk krijgt toegediend en dat moet je 's nachts gedurende tenminste vijf aaneengesloten uren gebruiken. Het lijkt heel wat maar het valt reuze mee. Het is alleen even schrikken voor mijn vrouw die, als ze 's wakker wordt denkt dat ze met Darth Vader uit Star Wars in bed ligt.

 

Ik heb nu drie nachten ervaring, Ga om twaalf uur met masker slapen en word om zeven uur volledig uitgerust wakker. Als ik er 's nachts uit moet val ik onmiddellijk weer in slaap. Het is nu half elf in de morgen. Ik heb gedoucht, ontbeten, de vaatwasser in- en uitgeruimd, gestofzuigd en zit al weer een uurtje te tikken. Ik voel me als herboren. Okay, voor de longfibrose helpt het natuurlijk geen moer maar het helpt wel als je energie die je anders nodeloos 's nachts verspilt nu kunt gebruiken om overdag het leven met fibrose wat makkelijker te maken.