Hobby's

Er zijn veel bezigheden die weinig inspanning vergen zoals lezen, muziek luisteren, legpuzzels maar ook denksportpuzzels. De computer is ook een fijn hulpmiddel voor solo spelletjes bijvoorbeeld: patience, schaken en dammen niet te vergeten. Ook is het leuk om via internet in contact te komen met anderen. Door bijvoorbeeld spelletjes als Wordfeud (een soort Scrabble), Ruzzle of Bridge te doen. Weinig moeite kost ook handwerken, kaarten, tekenen en wat ik zelf graag doe is mandalatekenen. Ben je wat fitter dan kun je ook nog veel buiten doen: fotograferen, golfen, wandelen, fietsen, enz.

Als je met de volgende zaken rekening houdt zit de longfibrose je minder in de weg en heb je veel meer plezier van je hobby.

  • Gebruik of je armen, of je benen. Ga niet achter een schildersezel staan, maar ga zittend schilderen. Sjouw niet de picknick voor 6 personen mee in je rugtas als je gaat wandelen.
  • Zorg dat je gemakkelijk kunt pauzeren. Bij het maken van een foto kun je elke keer een minuutje langer blijven staan om op adem te komen. Je op de golfbaan met een handycart verplaatsen, zorgt ervoor dat je even uit kunt rusten.
  • Kies een tempo dat bij je lichamelijke mogelijkheden past. Doe bijvoorbeeld geen computerspelletjes waarin snelheid de belangrijkste factor is. RSI ontstaat nu eenmaal makkelijker als je spieren weinig zuurstof krijgen.

Kies lichtgewicht gereedschap en materiaal. Plastic naalden en synthetische wol maken misschien net het verschil tussen die wintertrui afbreien of niet.