Geurtjes

Sigaretten- of sigarenrook om over pijprokers maar niet te praten. Allesbranders, open haarden, parfum, deodorant, aftershave, bodylotion, gezichtscrème, maar ook bak- en braadluchtjes en kleding met tabaksgeur. Ik ruik alles tegenwoordig. Het is niet zo dat ik allergisch ben voor deze geuren, maar mijn longen zijn door de ziekte gevoeliger en mijn reukorganen doen mee.

 

Hoe ga ik hier mee om?

Soms kan ik het opbrengen om te zeggen dat ik er last van heb. Op andere momenten kijk ik alleen maar heel vuil naar die persoon. Niet eerlijk, want hij of zij weet niet beter en beseft niet dat ik er ongemak van heb.

Een doktersassistente, die achter de balie zit heeft een wolk van parfum om zich heen. Ik krijg geen gelegenheid om haar onder vier ogen te spreken, want een rij mensen staat achter mij om een afspraak te maken of te melden dat ze aanwezig zijn. De arts roept mij binnen en vraagt waarom ik zo kortademig ben en zo rood zie. Ja, nu vertel ik dat ik problemen heb met geurtjes en in dit geval het parfum van een van haar assistente. Goed dat u dit zegt was de reactie, ik ga er gelijk werk van maken! Zo geschiedde. De assistente strooit niet meer met het parfum in de rondte.