Ik weet zeker dat beweging en behoud van conditie cruciale punten zijn in het leven met de ziekte

Ik ben geen patient en ook geen direct betrokkene meer bij een patient. Mijn vader is helaas vorig jaar (2018, red.) overleden aan de ziekte. Toch wilde ik even deze gelegenheid benutten om jullie te complimenteren met jullie  belangrijke werk. Het is zo fijn als patienten in de toekomst in een beter geoutilleerde zorgvoorziening terecht komen, omdat er meer kennis is en er meer ervaringen gedeeld zijn, zoals jullie dit nu weer doen. Echt heel belangrijk!

 

Nog even inhoudelijk; mijn vader heeft veel baat gehad bij fysiotherapie in de aanloop naar zijn longtransplantatie. Hij is in rap tempo door de ziekte zijn goede conditie verloren, maar de fysiotherapie zorgde ervoor dat hij telkens leerde hoe hij het beste om kon gaan met belasting en belastbaarheid. Het was heel moeilijk, zeker omdat het ook telkens achteruit bleef gaan om te luisteren en af te stemmen op wat het lichaam aan kan en tegelijkertijd een redelijke conditie te behouden voor de aankomende longtransplantatie. 

Pas toen de longtransplantatie had plaatsgevonden, besefte ik hoe van levensbelang de conditie van hart, spieren en vitale organen was om te kunnen herstellen van de transplantatie, zeker bij complicaties.

Voor mijn vader heeft het helaas niet meer mogen baten, maar ik weet zeker dat beweging en behoud van conditie cruciale punten zijn in het leven met de ziekte.

 

Een dochter van een ex-patiënt. 

 

Deze reactie kwam binnen nav de enquete over Bewegen, die we vanuit de patiëntenvereniging hebben gehouden.