Mobiliteit

Het is een groot goed om zo lang mogelijk mobiel te blijven. Dat kan op verschillende manieren. Van geduwd worden tot zelfstandig een apparaat besturen.

Hierbij moet aangetekend worden, dat het belangrijk is dat ongeacht welke variant of optie jouw voorkeur heeft, je een hulpmiddel kiest dat bij jouw eisenpakket én portemonnee past!

 

Scootmobiel: Een andere scootmobiel staat op mijn verlanglijstje. De huidige voldoet niet meer aan mijn eisen. Hij slaat regelmatig af zodra ik op een wat hobbelige ondergrond rij. En dat is stressen. Hoe ga ik het aanpakken?

  • Het is mogelijk om deze te lenen via de WMO. Tegenwoordig moet je daarvoor in veel gemeenten een eigen maandelijkse bijdrage betalen, afhankelijk van je inkomen.
  • Een scootmobiel zelf aanschaffen kan ook. Op marktplaats.nl worden tweedehands aangeboden.
  • Naar een gespecialiseerd bedrijf gaan en een nieuwe kopen.

Voor mij zijn de volgende dingen zeer belangrijk:

1. opvouwbaar (kan dus in de auto)

2. goede vering

3. comfortabele stoel

4. behoorlijke actieradius

5. snelheid is voor mij ook niet onbelangrijk.

Actieradius en snelheid zijn meestal beperkt bij opvouwbare scootmobielen, dus misschien wordt het een probleem. Ik heb gekozen voor een gespecialiseerd bedrijf. Daar tref ik een verkoper die naar mijn “eisenpakket” luistert. De combinatie gespecialiseerd bedrijf en deze zeer deskundige verkoper zorgt ervoor dat ik een super scootmobiel aanschaf waarmee ik lekker in de buitenlucht kan crossen. Ik ben mobiel en niet afhankelijk van anderen.

 

Trikke: Dit is een elektrische driewieler die je staande bestuurt. In het begin is het even moeilijk om je balans te vinden, maar dit heb je snel door en dan is het een hip ding. Een voordeel is dat hij een behoorlijke actieradius heeft en heel gemakkelijk op te vouwen is. www.trikke.nl

 

Tante Paula: Dit is een elektrische step met een zadel. Dus je zit erop. Hij is gemakkelijk opvouwbaar en neemt weinig ruimte in. Wel is het belangrijk dat je een goed evenwichtsgevoel hebt, want het is een step die behoorlijk hard kan gaan. Maar heb je het eenmaal onder de knie dan is het een eindeloos.

www.elektrischestep.nl

 

Mobiliteit op het strand: Ik woon aan de kust en ervaar dat op het strand lopen erg zwaar is. Tegenwoordig heb je echter allerlei hulpmiddelen die het toch mogelijk maken om vlakbij de zee te komen. Vaak worden deze apparaten kosteloos of tegen een geringe vergoeding uitgeleend. Denk daarbij aan een strandrolstoel, een rolstoel met zeer brede luchtbanden. Het nadeel is dat je een sterke begeleider nodig hebt om je door het mulle zand te duwen. Compleet nieuw voor mij was de "Actiontrackchair". Dit is een elektrische rolstoel die je zelfstandig kunt bedienen. Omdat er rupsbanden op zitten, zoals bij een truck, ploegt hij moeiteloos door het zand. Een openbaring. Ik moet zeggen dat het kicken is om op eigen houtje een ritje naar de vloedlijn te maken en even met je voeten door het koude zeewater te banjeren. Bijzonder is dat dit apparaat gratis te leen is bij de eigenaar van een strandtent in Terschelling. Zijn motto: iedereen moet zich vrij op het strand kunnen bewegen. Klasse! www.actiontrackchair.com

 

Pech onderweg?

Met de Wegenwachtservice Pechhulp voor de Scootmobiel helpt de ANWB mensen met een scootmobiel weer op weg, bijvoorbeeld als zij zijn stilgevallen door een lekke band of een technische storing. De hulp geldt voor heel Nederland (24 uur per dag).