Chronisch ziek

Te horen krijgen dat je een levensbedreigende ziekte hebt is niet niks. Het betekent dat je een verlies moet verwerken. Je hebt je gezondheid verloren, de toekomstige jaren worden onzeker en je hebt nog geen idee hoe snel de ziekte zich uitbreidt. Dit zijn allemaal zaken die je moet verwerken als je verder met je leven wil.

In het begin zullen er veel vragen door je hoofd spoken. Vragen als: Waarom ik? Waar heb ik dit aan verdiend, waarom overkomt mij dit. Ook zo'n leuke vraag is: Wat als? Wat als ik eerder naar de dokter was gegaan, wat als ik niet gerookt had, wat als ik gezonder had geleefd....enz. Je vindt hier natuurlijk geen antwoord voor, maar misschien is het wel goed om te weten dat ze onderdeel uitmaken van het verwerkingsproces.

Het verwerken van een verlies bestaat uit een aantal fasen en soms lopen ze door elkaar

  • Ontkenning: Er is niks aan de hand, je bent alleen maar snel buiten adem. Ontkenning is nuttig om de omvang van je ziekte langzaam tot je door te laten dringen.
  • Boosheid: Je geeft de schuld aan de arts, aan je omgeving en soms schelden of vloeken mensen echt.
  • Vechten: Je doet er alles aan om de ziekte de baas te worden, gaat fanatiek trainen of op zoek naar medicijnen.
  • Depressie: Je zit in de put en treurt, maar ook deze fase gaat voorbij.
  • Aanvaarding: Als je aanvaardt dat je ongeneeslijk ziek bent, kun je energie steken in het aanpassen van je leven. Korter werken, verantwoord bewegen, luisteren naar je lichaam en hulpmiddelen gebruiken als het nodig is. Het zijn allemaal dingen, die als je verwerkt hebt dat je ziek bent weer mogelijkheden openen om prettig te leven.

Je realiseren dat je dit proces doormaakt kan al een hele steun zijn. Je bent niet de enige. Zoek contact met lotgenoten en wordt lid van de longfibrosepatiëntenvereniging.