Wennen aan zuurstof

Eind 2011 veranderde mijn gezondheidssituatie; ik kreeg duidelijk het gevoel dat ik lucht tekort kwam. Om dit bij mijn longarts met feiten te kunnen staven heb ik een saturatiemeter gekocht. Op verschillende momenten van de dag en in verschillende situaties heb ik gemeten. Op basis van deze gegevens en zijn eigen waarneming van mijn verslechterende situatie schreef de longarts zuurstof voor. Eind april 2012 kreeg ik voor het eerst zuurstof; 1 liter per minuut 24 uur per dag. En daarmee wordt een van de dingen, waarmee je als longfibrosepatiënt te maken kunt krijgen, werkelijkheid

 

En dan krijg je alles in huis. Het gebruik zelf voelde van begin af aan wel goed; het gaf verlichting, hief het gevoel van “ik kom tekort” op. Daar was ik heel blij mee. Het wennen aan de apparatuur is echter een ander verhaal.

Om te beginnen de slang. Deze kronkelt vanaf de concentrator door het hele huis. Het risico bestaat dat je bovenop de slang gaat staan en dat trekt zo “fijn” aan je oren! De slang krulde zich ook regelmatig op; lag daar een grote knoedel: weer uit de knoop halen en dan ging het weer een tijdje goed! Ook voor mijn huisgenoten was het goed uitkijken. Weet u wie de slang wel leuk vond? Onze poes… wat is er leuker dan een bewegende slang besluipen en bespringen!

 

En dan de kleine flessen. Bestemd voor buiten, om mobiel te kunnen zijn. Gezien het gewicht en de mogelijkheid van vervoer kon naar mijn gevoel de mobiliteit beter geregeld worden. In onze Nieuwsbrief van 2010 had ik iets gelezen over een mobiele concentrator. Bij de schrijver van dat stukje heb ik mijn licht opgestoken. Zo’n concentrator is licht in gewicht, wordt geleverd met een karretje en kun je ook in de auto opladen via de sigarettenaansteker. Voor mezelf was nu helder wat ik wilde hebben: een grote concentrator voor de nacht en een mobiele voor overdag. Dit heb ik besproken met mijn leverancier (voor wie overigens niets dan lof; dacht goed mee, maar heeft ook met regels en budgetten te maken!). Om in aanmerking te komen voor de mobiele concentrator moest ik een bepaalde hoeveel kleine flessen gebruiken (geeft de mobiliteit namelijk aan). Dat was uiteraard geen probleem! Uiteindelijk is alles geleverd, zoals ik zelf wilde.

 

Nu gebruik ik ’s nachts een grote concentrator; overdag de kleine mobiele concentrator. Met een bijgeleverde batterijen kan ik ca 5 uur uit de voeten; terwijl ik gebruik, kan ik tegelijkertijd opladen; ook in de auto. Verzekert dus een grote mate van mobiliteit. Ik ben dan ook zeer tevreden met deze uitrusting. Uiteraard zijn er altijd vragen: hoe doe je dit, hoe doe je dat? Gelukkig hebben we lotgenoten die zuurstof gebruiken. Zij zijn de deskundigen bij uitstek. Van hun kennis en ervaringen heb ik dankbaar gebruik gemaakt en hoefde niet alle wielen zelf uit te vinden.