Concentrator

Met de zuurstoflevering wordt ook het geluid van de concentrator meegeleverd. Probeer het apparaat in een andere ruimte te plaatsen dan de ruimte waarin je zelf bent. Wat ook kan helpen is het contact geluid te verminderen door het apparaat op een paar blokjes piepschuim zetten.

Bij mij staat hij overdag in de hal en 's nachts rijden we hem even in de woonkamer, terwijl wij boven slapen. Met 14 meter slang is dit haalbaar.

 

Mijn ervaring

Toen ik met zuurstof begon gebruikte ik bij inspanning 1.5 liter. Ik kreeg een concentrator en gascilinders, maar in overleg met mijn longarts en leverancier werd al snel, in verband met belasting, vloeibare zuurstof met een "on demand systeem" geleverd. Dat werd allemaal perfect geregeld. Wel moest ik steeds zelf aangeven wat mijn behoefte was en mijn longarts vroeg dan de desbetreffende apparatuur aan. Daardoor had ik praktisch geen mobiliteit beperking. Mijn zuurstofverbruik ging snel omhoog zodat ik een tweede set nodig had. Ik denk dat het zuurstofsysteem niet het probleem hoeft te zijn, maar de voorziening van vloeibare zuurstof buiten je eigen omgeving is dat wel.

Daarom wil ik ervoor pleiten om in alle ziekenhuizen, bijvoorbeeld op de EHBO afdelingen zuurstof-tap-punten te installeren voor onverwachte situaties. Ongepland een dagje er op uit kunnen of een bezoek iets kunnen verlengen is dan mogelijk. Spontaan een nachtje hotel boeken als het te laat wordt of weekendje weg op korte termijn boeken etc.