Logboek

Het stellen van de diagnose was bij mij een langdurige zoektocht. Al snel liepen afspraken, testuitslagen, medicijnen en vervolgonderzoeken hopeloos door elkaar, terwijl ik me steeds afvroeg wat is er toch aan de hand. Simpel opschrijven wanneer wat gebeurde heeft mij enorm geholpen. Na een longbiopt was de diagnose fibrose door Extrinsieke Allergische Alveolitus (E.A.A). Het zoeken naar de oorzaak van de allergie was een reden om het logboek bij te blijven houden. De oorzaak is duister gebleven, maar ik kan iedereen aanraden een logboek bij te houden. Als chronisch zieke overkomt je van alles. De gebeurtenissen opschrijven kunnen je helpen met de ziekte te leven in plaats van er door geleefd te worden!

 

Een voorbeeld

Op een gegeven moment kreeg ik medicijnen tegen hoge bloeddruk. In overleg met de huisarts ging ik ook zelf mijn bloeddruk meten. Die metingen heb ik in mijn logboek gezet. Van de zomer viel op dat ik helemaal geen hoge bloeddruk meer had. De waarde waren al maanden zeer laag, maar ik slikte nog steeds pillen. Ik kon de arts het lijstje tonen en die was het helemaal met mij eens. De medicijnen waren overbodig.

 

Maakt een logboek dat bij jou past. Voor sommige is dat enkel afspraken noteren, maar je kunt er ook prima je vragen voor het bezoek aan de longarts inzetten of juist een verslagje van wat er besproken is. Lijstjes met bloeddruk metingen, gewicht, waarde van de longfunctie, zuurstofgebruik of 6 minuten loopt test zijn ook nuttig om bij te houden.