Hartfalenpoli

Na vele jaren zuurstofgebrek begint de slijtage aan mijn organen merkbaar te worden. De cardioloog heeft hartfalen vastgesteld. Hij kan weinig meer doen dan mij met vochtafdrijvers behandelen. Aan het eind van het consult vraag hij of ik naar de hartfalenpoli wil. Even aarzel ik. Weer een extra ziekenhuisbezoek en eerlijk gezegd weet ik het allemaal wel. Toch antwoord ik; “Ja graag”.

 

Twee weken later zitten mijn man en ik bij een gespecialiseerde verpleegkundige. Ze heeft al mijn gegevens paraat en begint met uit te leggen welke delen van mijn hart niet goed meer werken en wat de gevolgen zijn. Ze vertelt hoe en waarom het vocht zich opstapelt. Ze heeft mijn laatste laboratorium uitslag en stelt vast dat een speciaal dieet niet nodig is, maar ze bespreekt het wel. Ook adviseert ze me om dagelijks mijn gewicht te controleren. Na afloop snap ik wat er met mijn hart aan de hand is, weet ik wanneer ik meer of minder pillen moet slikken en heb ik tal van praktische tips gehad.

Ik heb zojuist een vol uur de volledige aandacht van een medisch specialist gehad om me te helpen in het dagelijkse leven. “WOW!, was er ook maar een Longfibrosepoli”.